Svet

Senat doneo zakon o TikToku: Društvena mreža na ivici zabrane u SAD

Mere protiv TikToka donete su po ubrzanom postupku kada je predsedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson odlučio da ih uključi u paket pomoći za Ukrajinu i Izrael, čime je zaobišao potencijalno dugu debatu u Senatu
Senat doneo zakon o TikToku: Društvena mreža na ivici zabrane u SADGetty © Chesnot

Američki Senat je izglasao zabranu kineskoj kompaniji "Bajtdens", u čijem vlasništvu se nalazi TikTok, da poseduje tu društvenu mrežu, čime je pokrenuo debatu o tome da li ta zabrana krši pravo Amerikanaca na slobodu govora.

Mera, koja predstavlja deo šireg zakona o pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, dobila je podršku kongresmena iz obe partije, koji su zabrinuti da ta aplikacija "prikuplja podatke o više od 170 miliona Amerikanca", kao i da je Kina koristi za širenje svoje propagande, navodi "Blumberg".

Predlog zakona je podržalo 79 senatora, dok je njih 18 bilo protiv. Zakon će stupiti na snagu kada ga potpiše predsednik SAD Džozef Bajden.

Zakon kompaniji "Bajtdens" daje rok od godinu dana da se odrekne vlasništva nad TikTokom, nakon čega bi ta društvena mreža mogla da bude zabranjena.

Kineska kompanija je već najavila da će se boriti protiv odluke na sudu. SAD su jedno od glavnih tržišta tog tehnološkog giganta, koji je jedna od najbrže rastućih kompanija na svetu poslednjih godina, navodi "Blumberg".

TikTok je nastojao da ove godine desetostruko poveća svoj promet na američkom tržištu. To ga je neraskidivo povezalo sa delovima američke ekonomije, od miliona kreatora sadržaja, do vlasnika malih preduzeća koji se oslanjaju na platformu za oglašavanje.

Peking najverovatnije neće dozvoliti prodaju TikToka. Tamošnja vlada je jasno stavila do znanja da ne želi da TikTokovi algoritmi i vredni podaci dospeju u američke ruke, rekla je osoba anonimna upoznata sa razmišljanjem te kompanije, navodi američki portal.

Senator iz Kentakija Rend Pol kritikovao je novi zakon, tvrdeći da on krši prvi amandman američkog Ustava, koji građanima te zemlje garantuje pravo na slobodu govora. On smatra da će zakon biti oboren na sudu.

Zakon bi takođe mogao da zabrani druge aplikacije za koje predsednik smatra da su pod kontrolom strane sile i postavlja nova ograničenja na brokere podataka koje im prodaju podatke.

Mere protiv TikToka donete su po ubrzanom postupku kada je predsedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson odlučio da ih uključi u paket pomoći za Ukrajinu i Izrael, čime je zaobišao potencijalno dugu debatu u Senatu.

Predstavnički dom je meru protiv TikToka odobrio u subotu, sa 360 glasova "za" i 58 glasova "protiv".

image
VV inauguration
banner