Svet

Kongres usvojio zakon o mogućoj zabrani TikToka; Kinezi poručili: Obiće vam se o glavu

Zakon je izglasan zbog zabrinutosti da trenutna vlasnička struktura kompanije predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost, a da bi propis stupio na snagu mora da ga usvoji i Senat
Kongres usvojio zakon o mogućoj zabrani TikToka; Kinezi poručili: Obiće vam se o glavu© Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite

Predstavnički dom Kongresa usvojio je zakon kojim će popularna aplikacija TikTok biti zabranjena u Sjedinjenim Američkim Državama, osim ako je kompanija sa sedištem u Kini ne proda, prenosi Asošijejted pres (AP).

Kako se navodi, zakon je usvojen zbog zabrinutosti da trenutna vlasnička struktura kompanije predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost. Zakon je usvojen sa 352 glasova "za" i 65 "protiv", a propis sada treba da se nađe i pred Senatom, za koji je nejasno da li će ga usvojiti ili ne. 

TikTok, koji ima više od 150 miliona korisnika u Americi, u potpunosti je u vlasništvu podružnice kineske tehnološke kompanije "Bajtdens ltd". 

Predlagači zakona ukazali su da "Bajtdens" ima odgovornost prema kineskoj vladi koja može da traži pristup podacima američkih korisnika TikToka u svakom trenutku. Bojazan izaziva niz kineskih zakona o nacionalnoj bezbednosti koji primoravaju organizacije da pomažu u prikupljanju obaveštajnih podataka, navodi AP.

TikToku je dat jasan izbor: ili da se odvoji od svoje matične kompanije "Bajtdens", koja "polaže račune" Komunističkoj partiji Kine, i ostane prisutna na tržištu SAD ili da ostane na strani Komunističke partije Kine i suoči se s posledicama, kako je to rekla član Predstavničkog doma, republikanac Keti Mekmoris Rodžers.

Izglasavanje u Predstavničkom domu je samo prvi korak. Naredni podrazumeva da zakon usvoji i Senat, a kako se navodi, njihovoj odluci prethodiće podrobna analiza predloženog dokumenta. 

Članovi Predstavničkog doma već duže vreme imaju kritički odnos prema onlajn platformama i njihovom rastućem uticaju, ali ustremljujući se na TikTok, izdvajaju platformu koja je popularna među milionima ljudi, od kojih su mnogi mladi, i to nekoliko meseci pre predsedničkih izbora, konstatuje AP.

Ističe se i da je protivljenja usvajanju zakona bilo i među republikancima i među demokratama, a neki od argumenata bili su da "odgovor na autoritarizam ne sme biti još veći autoritarizam", da aplikaciju koriste milioni ljudi u SAD, uključujući i preduzetnike, da treba usporiti s donošenjem ovakvog propisa... 

"Ono što smo pokušali da uradimo je da budemo veoma promišljeni i pažljivi u vezi sa potrebom da se prinudi otuđenje TikToka bez davanja ikakvih ovlašćenja izvršnoj vlasti da reguliše sadržaj ili da se ustremi na bilo koju američku kompaniju", rekao je republikanac Majk Galager, autor zakona na konferenciji za novinare.

Podseća se da je TikTok više puta porekao da je sredstvo u rukama kineske vlade, kao i da kompanija tvrdi da nikada nije dostavljala bilo kakve podatke vezane za američke korisnike kineskoj vladi. Takođe, američka vlada nikada nije pružila dokaze da je TikTok dostavljao ovakve informacije kineskim vlastima.  

Predlog da se zabrani TikTok biće kontraproduktivan za SAD u budućnosti, upozorio je ranije u toku dana portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

"Iako Sjedinjene Države nikada nisu pronašle dokaze da TikTok ugrožava njihovu nacionalnu bezbednost, Vašington je nastavio da se obračunava s njim", rekao je kineski zvaničnik.

On je rekao da SAD pribegavaju metodama maltretiranja kada ne mogu da ostvare uspeh u fer konkurenciji, upozorivši da takvi potezi štete poverenju poverenju međunarodnih investitora i stabilnosti globalnog tržišta.

"Ta odluka će se, na kraju, obiti o glavu samoj Americi", istakao je Vang.

image