Svet

Ili istraga, ili sud: Da li TikTok krši Zakon o registraciji stranih agenata u SAD

Predsedavajući za nadzor Predstavničkog doma dao je rok do 15. aprila da se pripreme dokumenti o tome da li ministarstvo istražuje popularnu aplikaciju
Ili istraga, ili sud: Da li TikTok krši Zakon o registraciji stranih agenata u SAD© Sean Gallup/Getty Images

Najviše rangirani republikanac u Predstavničkom domu Amerike, Džejms Komer, zapretio je Ministarstvu pravde da u roku od nedelju dana utvrdi da li TikTok krši Zakon o registraciji stranih agenata (FARA) .

Naime, prema američkim zakonima strani agenti dužni su da se registruju.

Predsedavajući za nadzor Predstavničkog doma dao je rok do 15. aprila da se pripreme dokumenti o tome da li ministarstvo istražuje popularnu aplikaciju za deljenje videa zbog kršenja Zakona o registraciji stranih agenata, ili će u suprotnom informacije zatražiti sudskim putem.

Ovo je navedeno u pismu koje je Komer poslao u ponedeljak poslao državnom tužiocu Meriku Garlandu.

Komer je izrazio i zabrinutost u vezi sa Al Džazirinim operacijama u SAD.

"Imamo značajne dokaze da TikTok i Al Džazira rade po nalogu stranih direktora, ali oni nastavljaju da rade bez registrovanja", napisao je republički kongresmen iz Kentakija Komer.

Nedostatak transparentnosti odeljenja i dalje postavlja pitanja o njegovoj posvećenosti objektivnoj primeni FARA-e, piše "Blumberg".

Ovaj potez predstavlja najnovije prepreke sa kojima se TikTok suočava kao odgovor na sve veću kritiku da predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost SAD jer je aplikacija u vlasništvu kineske kompanije "Bajt dens".

Predstavnički dom prošlog meseca je usvojio zakon koji bi primorao kompaniju sa sedištem u Pekingu da proda aplikaciju ili će ona biti zabranjena u SAD. Senatori trenutno razmatraju zakon i šta bi eventualno mogli da promene.

Ministarstvo pravde je zadržalo stav da TikTok može da nastavi sa radom u SAD sve dok je odvojen od kineskog vlasnika.

Zvaničnici pravosuđa upozoravaju da TikTok podleže kineskim zakonima o nacionalnoj bezbednosti koji mogu da zahtevaju predaju podataka i algoritama Kini, što povećava mogućnost da bi Peking mogao da dobije gomile informacija o američkim korisnicima ili da aplikaciju koristi tako da utiče na američku politiku.

image
VV inauguration
banner