Svet

Tajne laptopa predsednikovog sina: Hanter Bajden zaradio milione u Ukrajini

Porodica Bajden zaradila je milione u Ukrajini
Tajne laptopa predsednikovog sina: Hanter Bajden zaradio milione u Ukrajini© Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Informacije o mogućim krivičnim delima u vezi sa poslovima Hantera Bajdena, sina predsednika SAD Džozefa Bajdena, dobijene sa laptopa koji je ostavio u radionici za popravku računara u Delaveru 2019. godine, nastavljaju da isplivavaju.

Podatak da je Hanter Bajden zaradio milione u Ukrajini, poslednja je u nizu zločinačkih aktivnosti, koje navodno uključuju i špijunažu, piše sajt "Gejtavej pandit" (TGP) koji se hvali da objavljuje informacije koje drugi mejnstrim mediji ne smeju. 

Naime, ovaj medij obelodanio je dokumenta koji pokazuju da se Hanter Bajden, iako je delao kao strani agent, nikada nije registrovao kao jedan od njih aplikacijom na sajtu Ministra pravde, a sve prema Zakonu o registraciji stranih agenata (FARA) koji je donet 1938. godine. 

TGP otkriva da se u laptopu Hantera Bajdena nalazio niz mejlova koji pokazuju da je on delovao kao strani agent kao i da je delio poverljive informacije Stejt departmenta sa svojim "partnerima" u Ukrajini, uključujući tamošnju naftnu i gasnu kompaniju "Burisma Holdings".

"Hanter Bajden je bio član odbora 'Burisme'. On i njegov drug Devon Arčer, a kasnije Džozef Kofer Blek su takođe bili u odboru. Hanter, advokat i Kofer Blek, bivši agent CIA, morali su da znaju da postoje neke stvari koje je potrevno uraditi da biste bili agent za kompanije i zemlje u inostranstvu", navodi se u tekstu.

Portal dodaje da je "Burisma" iskoristila svoje članove odbora i njihove kontakte u SAD da posluje i svoje ime "opere" u očima američke javnosti, u medijima i vladinim agencijama SAD.

TGP je ranije izvestio da je su mejlovi pokazali da su Bajdenovi koristili poverljive informacije Stejt departmenta u korist porodičnog preduzeća, iako nisu imali bezbednosnu dozvolu niti razlog da poseduju te informacije.

U drugom mejlu se vidi da je Hanter Bajden poverljive informacije delio sa pojedincima u "Burismi", što je definicija špijunaže.

"Imejl otkriven na laptopu Hantera Bajdena poslat je iz "Blu Star Stratedžis", firme koja je navodno pod istragom Ministarstva pravde od 2021. godine. Imejl koji je poslat u decembru 2015. imao je prilog koji se odnosio na poverljive informacije sa konferencijskog poziva u Beloj kući dan uoči putovanja Džozefa Bajdena u Ukrajinu", piše TGP.

Hanter Bajden, inače pravnik, nalazi se pod federalnom istragom, a diskriminišući sadržaji kompjutera, tvrde republikanski kogresmeni, sadrži stotine hiljada mejlova, fotografija, video snimaka i tekstualnih poruka.

Ti materijali ukazuju na širok spektar neprikladnih i potencijalno nezakonitih aktivnosti, uključujući i snimak Hantera koji puši krek kokain, čavrlja sa prostitutkama i organizuje sumnjive poslovne planove između stranih biznismena i njegovog oca, kao i poreske prekršaje i ometanje pravde.

image