Svet

Stiže li nova tura ATAKMS-a? Šta će se sve naći u sklopu novog američkog paketa pomoći za Ukrajinu

Za sada nije poznato koje će tačno naoružanje i sredstva ratne tehnike biti kupljena Ukrajini od ovih 14 milijardi dolara, ali se iz skorašnjih saopštenja i izjava zvaničnika američkog ministarstva odbrane može naslutiti šta bi Kijev mogao da "dobije" od svog najvećeg saveznika
Stiže li nova tura ATAKMS-a? Šta će se sve naći u sklopu novog američkog paketa pomoći za UkrajinuGetty © Hannah Beier

Predstavnički dom Kongresa SAD je 20. aprila usvojio zakon o paketu pomoći Ukrajini, u vrednosti od oko 61 milijarde dolara. Ova odluka donesena je nakon više meseci zastoja, zbog kog se ukrajinska vojska već duže vreme suočava sa nedostatkom municije i ključnih sistema naoružanja.

Međutim, važno je naglasiti da neće čitava suma biti namenjena Kijevu, već da će ona biti raspodeljena na sledeći način – oko 27 milijardi dolara biće potrošeno za obnovu zaliha američke vojske i druge usluge u sferi odbrane, oko 14 milijardi biće izdvojeno za kupovinu naoružanja za Ukrajinu i to isključivo od odbrambenih kompanija u SAD, 11 milijardi je namenjeno za "tekuće vojne operacije SAD u regionu (Evropi)", dok će 8 milijardi biti utrošeno na obezbeđivanje humanitarne i socijalne pomoći za Ukrajinu, poput plata i penzija.

Za sada nije poznato koje će tačno naoružanje i sredstva ratne tehnike biti kupljena Ukrajini od ovih 14 milijardi dolara, ali se iz skorašnjih saopštenja i izjava zvaničnika američkog ministarstva odbrane može naslutiti šta bi Kijev mogao da "dobije" od svog najvećeg saveznika.

Najave američkog Ministarstva odbrane – artiljerijska i municija za sisteme PVO

Još pre zvaničnog usvajanja gorepomenutog zakona u Predstavničkom domu američkog Kongresa, portparol Ministarstva odbrane SAD general major Ratnog Vazduhoplovstva Pat Rajder izjavio je da su oni "spremni da požure sa isporukom ključnih zaliha Ukrajini, ukoliko Kongres usvoji nacrt zakona".

"Mi smo sada fokusirani da Ukrajina dobije pomoć koja joj je potrebna. Radimo sa međunarodnim saveznicima i partnerima da obezbedimo šta joj je potrebno, ne samo u bliskoj, već i u daljoj budućnosti", rekao je on.

Rajder je tada najavio i da će ministar odbrane Lojd Ostin prisustvovati virtuelnom sastanku Saveta NATO-Ukrajina, na kom će između ostalog biti "razgovarano o potrebama Ukrajine u domenu artiljerije i PVO".

Iz toga je jasno, da će novi paket američke pomoći, tačnije njegov deo u vrednosti od oko 14 milijardi dolara, biti prvenstveno namenjen za nabavku artiljerijske municije u kalibru 155 mm i raketa zemlja-vazduh za do sada isporučene sisteme PVO, poput "patriota", koje su Kijevu preko potrebne.

Prema rečima pomenutog generala, Vašington će deo ove municije moći da isporuči "gotovo odmah" i to zahvaljujući "logističkoj mreži koja omogućava brz transfer sredstava".

"Možemo je prebaciti za nekoliko dana", izjavio je Rajder, koji je u tom trenutku verovatno govorio o municiji smeštenoj u skladištima Vojske SAD na teritoriji Evrope, pre svega Nemačkoj, koja se železnicom može veoma brzo prebaciti do granice sa Ukrajinom.

Zbog ove izjave američkog generala, u pojedinim zapadnim medijima pojavili su se navodi o tome da je Pentagon već mesecima ima spremne zalihe za isporuku, ali da ih nije isporučio Ukrajini zato što je već potrošio prethodno izdvojena finansijska sredstva namenjena Kijevu u vrednosti od 44 milijarde dolara.

Što se tiče PVO, pretpostavlja se da će najveći deo sredstava namenjenih za ovaj segment, biti potrošen na nabavku dodatnih komponenti (lansirnih vozila, radarskih sistema, komandnih stanica itd.) i raketa PAC-2 i PAC-3 za sistem "patriot".

ATAKMS – Da, možda, ne?

Pored artiljerijske i raketne municije za sisteme PVO, u proteklih nekoliko dana govorilo se i mogućoj daljoj isporuci balističkih raketa MGM-140 ATAKMS (Army Tactical Missile System). 

Naime, u pitanju su taktičke balističke rakete (dometa između 165 i 300 km u zavisnosti od varijante), a poznato je da su SAD isporučile Ukrajini varijantu "M39 blok 1" dometa 165 km. Osim toga, postoje i tvrdnje da su Kijevu isporučeni ATAKMS-i u varijanti "M39A1 Blok 1", sa dometom od 300 km, međutim za sada ne postoje pouzdani dokazi za ovo.

Da li će se i ATAKMS-i, u bilo kojoj od pomenutih varijanti, naći u novom paketu američke pomoći za sada nije poznato, ali se iz reči generala Rajdera mogu izvući neke poruke. Naime, na pitanje novinara o potencijalnoj isporuci dodatnih ATAKMS-a, tokom pres konferencije 18. aprila, Rajder je izjavio: "Naravno, kao što znate, uvek smo govorili da ništa nije isključeno."

On je ubrzo dodao i da "danas nema šta da saopšti" vezano za to naoružanje, što naravno ne znači da do isporuke taktičkih balističkih raketa neće doći. Ipak, treba naglasiti da SAD raspolažu sa oko 3.500 do 4.000 ovih raketa, zbog čega su pojedini zvaničnici često govorili da je preostali arsenal ATAKMS-a namenjen za upotrebu u slučaju direktnog sukoba ove države sa Rusijom, Kinom ili Severnom Korejom.

Stoga su se često mogle čuti i najave da će dodatni ATAKMS-i biti isporučeni Ukrajini čim ih u operativnoj upotrebi američke vojske zameni balistička raketa kratkog dometa PrSM (Precision Strike Missile). Međutim, imajući u vidu da su Oružane snage SAD prve primerke (procenjuje se četiri) PrSM-a dobile tek u decembru 2023. godine, jasno je da će zamena preostalih ATAKMS-a potrajati sigurno još nekoliko godina, ako ne i čitavu deceniju, što svakako ne odgovara režimu u Kijevu.

image