Svet

"U skladu sa međunarodnim standardima": Šolc o isporuci američkog oružja Kijevu

Znam da sve odluke koje priprema američka vlada nisu u suprotnosti sa međunarodnim pravilima oko kojih smo dogovorili, kazao je nemački kancelar
"U skladu sa međunarodnim standardima": Šolc o isporuci američkog oružja Kijevu© Tanjug/Kay Nietfeld/dpa

Sjedinjene Države se pridržavaju međunarodnih standarda kada isporučuju oružje Ukrajini, izjavio je danas nemački kancelar Olaf Šolc, prenose "RIA Novosti".

"Mislim da nema smisla komentarisati razna saopštenja. U svakom slučaju, znam da sve odluke koje priprema američka vlada nisu u suprotnosti sa međunarodnim pravilima oko kojih smo se svi međusobno dogovorili", kazao je Šolc na zajedničkoj konferenciji za novinare sa rumunskim premijerom Marselom Kolakuom, odgovarajući na pitanje šta misli o izveštajima da će SAD navodno isporučiti kasetnu municiju Ukrajini.

Šolc je takođe još jednom pozvao da se Zapad pripremi za dug sukob u Ukrajini.

Ranije je načelnik Združenog generalštaba SAD Mark Mili rekao da još nema odluke da se Ukrajini isporuče taktički projektili ATAKMS, lovci F-16 ili kasetna municija, ali da se takva mogućnost razmatra.

"Volstrit džornal" je objavio da su američke vlasti bile blizu odobrenja isporuke raketa ATAKMS dometa od oko 300 kilometara. Kasnije je Si-En-En preneo, pozivajući se na neimenovane zvaničnike, da bi Bela kuća uskoro trebala da donese odluku o transferu kasetne municije u Kijev, a ako bi ona bila odobrena, mogla bi da bude uključena u novi paket vojne pomoći Ukrajini u julu.

image