Rusija

Poruka iz Moskve: Možemo da rasporedimo rakete srednjeg i kratkog dometa u Evropi

Nema razloga da Zapad testira strpljenje Rusije povlačenjem nepromišljenih poteza, poručio je Rjabkov
Poruka iz Moskve: Možemo da rasporedimo rakete srednjeg i kratkog dometa u Evropi© Tanjug/Axel Heimken/dpa via AP

Moskva nije promenila stav o moratorijumu na raspoređivanje raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi zbog isporuka američkog naoružanja većeg dometa Ukrajini, ali pristup može biti revidiran u slučaju dalje eskalacije, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

"Ne bih da ulazim u hipotetičke scenarije, ali predlog za uvođenje takvog moratorijuma ostaje na snazi. Ali jasno je i da je nemoguć dogmatski pristup tome, i ako naši protivnici nastave da koriste scenarije eskalacije, ako budu preduzimali sve provokativnije korake u ovoj oblasti, mislim da ova tema neće otići u zaborav i da bi situacija mogla da se razmatra i iz tog ugla", rekao je on novinarima u Moskvi, odgovarajući na pitanje da li Rusija može da odustane od moratorijuma na osnovu činjenice da Zapad povećava snabdevanje dalekometnog oružja Ukrajini.

Rjabkov je naglasio da je nema razloga da Zapad testira strpljenje Rusije povlačenjem nepromišljenih poteza.

"Ali ovo je sve iz kategorije opomena protivnicima da ne povlače opasne, nepromišljene poteze, da nema razloga da testiraju naše strpljenje, našu odlučnost da odgovorno održavamo situaciju, bar u ovoj oblasti", rekao je Rjabkov.

On je naglasio: "za sada nema promena u stavu i nema potrebe da se veštački izmišljaju razlozi kako bismo počeli da nešto menjamo".

image