Rusija

Ruski "kinžal" uništio dva lansera američkog "patriota"

Ruske snage pogodile su bateriju PVO sistema "patriot" u oblasti Odese i tu uništile dva lansera, ali i radarsku stanicu "žirafa", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane
Ruski "kinžal" uništio dva lansera američkog "patriota"Getty © Peter Mueller/Bundeswehr

Ruski operativno-taktički raketni sistem "iskander" uništio je dva američka lansera PVO raketnog sistema "patriot" koji su na raspolaganju ukrajinskoj vojsci, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane

Ruske snage su pogodile bateriju PVO sistema "patriot" u blizini sela Južnoje u oblasti Odese i tu uništile dva lansera, ali i radarsku stanicu "žirafa", precizirali su u Ministarstvu.

Ruska vojska redovno pogađa "patriot" sisteme koji su u službi ukrajinskih oružanih snaga – u proleće ove godine Ministarstvo odbrane je prijavilo da je uništeno nekoliko ovih američkih PVO sistema u Ukrajini.

Konkretno, u martu, za nedelju dana, vojska je onesposobila tri kompleksa odjednom. U aprilu je časopis "Ekonomist" izvestio da je uništeno nekoliko "patriota", a u maju, prema podacima Ministarstva odbrane, ruske oružane snage su hipersoničnom raketom "kinžal" pogodile američki PVO sistem u Kijevu. Sredinom meseca postalo je poznato da je uništena čitava divizija američkog sistema.

Pritom, rusko Ministarstvo odbrane već nekoliko dana zaredom izveštava da je ruska vojska gađala ukrajinske aerodrome. Konkretno, juče saopšteno da je posada operativno-taktičkog raketnog sistema "iskander-m" uništila dva lansera S-300. 

Takođe,ruske snage su 1. jula pogodile mesto istovara železničkog voza sa naoružanjem i vojnom opremom Oružanih snaga Ukrajine kod naselja Ukrajinska u Zaporoškoj oblasti.  

Time su uništeni oklopni transporteri M113 američke proizvodnje, sistemi PVO "buk m1", borbena vozila pešadije BMP-2, cisterne za dopunu goriva, teretna vozila i ljudstvo ukrajinske vojske.

Sledećeg dana su ruske snage pogodile aerodrom Mirgorod i uništile pet, a oštetile dva ukrajinska aviona Su-27

Takođe, 3. jula, posada "iskandera" je pogodila aerodrom u Poltavi u uništila neprijateljski vojni helikopter Mi-24 i tehnička vozila. 

image