Rusija

Rusi proučavaju "storm šedou": Naći ćemo način da se zaštitimo

Proučavanje rakete omogućiće Moskvi da preduzme mere kako bi se zaštitila od neprijateljske rakete
Rusi proučavaju "storm šedou": Naći ćemo način da se zaštitimoGetty © Nicolas Economou/NurPhoto

Ruski specijalisti za oružje su proučili kumulativnu bojevu glavu britanske rakete "storm šedou" i utvrdili dubinu prodiranja i domet delovanja, rekao je za "RIA Novosti" inženjer i specijalista za oružje koji je želeo da ostane anoniman.

Kumulativni deo projektila "storm šedou" je cilindrični objekat dužine oko pola metra sa približno istim prečnikom, rekao je ruski stručnjak.

Prema njegovim rečima, proučavanje rakete omogućiće Moskvi da preduzme mere kako bi se zaštitila od neprijateljske rakete. Takođe, da izgradi skloništa sa potrebnim karakteristikama.

"Storm šedou" ima izduženo cilindrično telo, sa dva krila u sredini koja se rasklapaju nakon lansiranja, tri vertikalna i dva horizontalna preklapajuća repna stabilizatora, zbog čega raketa može biti smeštena unutar aviona kako bi njegov radarski odraz bio manji.

Krstareća raketa "storm šedou" ima domet od 250 do 560 kilometara, u zavisnosti od modifikacije, a ukrajinske oružane snage aktivno ih koriste od prošle godine.

Kako je izvestio general-potpukovnik Andrej Semjonov, komandant snaga PVO i protivraketne odbrane i zamenik glavnokomandujućeg Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, krstareće rakete "storm šedou" mogu neprimetno da dolete do cilja jer se navode američkim satelitima.

Predsednik Vladimir Putin upozorio je da bi Moskva mogla asimetrično da odgovori na isporuku oružja dugog dometa Ukrajini, kao i da će slanje visokopreciznog dalekometnog naoružanja Kijevu doneti veoma ozbiljne probleme.

image