Rusija

Poljaci (ponovo) promenili stav, ipak hoće nemačke "patriote"

Poljski ministar odbrane najavio da će njegova država prihvatiti ponudu Berlina da razmesti svoje protivvazdušne sisteme na njenoj teritoriji
Poljaci (ponovo) promenili stav, ipak hoće nemačke "patriote"www.globallookpress.com © Dominika Zarzycka

Poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak najavio je da će njegova zemlja prihvatiti predlog Nemačke da se u Poljskoj postavi protivvazdušni raketni sistem "patriot".

Nemačka je Poljskoj ponudila ove sisteme nakon što je sredinom novembra jedna zalutala raketa pala na teritoriju Poljske blizu granice sa Ukrajinom i usmrtila dvoje ljudi, podseća se u izveštaju AP.

Poljska i NATO su se saglasili da je na teritoriju te države pala ukrajinska raketa koja je promašila cilj tokom dejstvovanja ukrajinske PVO protiv ruskog raketnog udara 15. novembra.

Poljski ministar odbrane u prvi mah je nemačku ponudu dočekao sa "zadovoljstvom", međutim lider poljske vladajuće stranke Pravo i pravda Jaroslav Kačinski kasnije je rekao da bi sistem Patriot trebalo da bude postavljen u Ukrajini, što su i Blaščak, ali i drugi poljski zvaničnici prihvatili.

Blaščak je napisao na Tviteru da mu je žao što Nemačka nije želela da postavi sistem Patriot u Ukrajinu.

"Bio sam razočaran. Postavljanje patriota u zapadnoj Ukrajini povećalo bi bezbednost Poljaka i Ukrajinaca", napisao je poljski ministar odbrane.

Ipak, on je potvrdio da dve strane nastavljaju "dogovore o postavljanju PVO sistema u Poljskoj" i njihovim povezivanjem sa poljskim komandnim sistemom.

Nemački zvaničnici rekli su da "patriot" sistemi čine deo integrisanog sistema protivvazdušne odbrane NATO-a, te da zbog toga mogu biti korišćeni samo u državama članicama tog saveza.

Odluka poljske vlade da odbije protivvazdušne sisteme naišla je na kritike opozicionih partija u toj državi, koji su optužili vladajuću partiju da ne shvata ozbiljno bezbednosne pretnje.

image