Svet

Nemačka nudi Poljacima PVO sisteme "Patriot"

Nemačka je ranije najavila da će Poljskoj ponuditi pomoć u vidu patroliranja 'Jurofajtera' nakon raketnog incidenta na istoku te zemlje
Nemačka nudi Poljacima PVO sisteme "Patriot"www.globallookpress.com © Michal Fludra

Nemačka je ponudila Poljskoj raketno-odbrambeni sistem "Patriot", kako bi obezbedila svoj vazdušni prostor nakon što je protekle nedelje zalutala raketa pala na poljsku teritoriju, rekla je danas ministarka odbrane Nemačke Kristin Lambreht.

"Ponudili smo Poljskoj podršku u obezbeđivanju vazdušnog prostora sa našim avionima 'Jurofajter' i sistemima protivvazdušne odbrane 'Patriot'", navela je Lambreht, prenosi Rojters.

Nemačka vlada je ranije saopštila da će susednoj Poljskoj ponuditi dodatnu pomoć u vidu patroliranja "Jurofajtera" nakon incidenta koji je u svetu izazvao strah da bi sukob u Ukrajini mogao da se prelije preko granica te zemlje, navodi britanska agencija.

Više država članica NATO, predvođenih Nemačkom, u oktobru je pokrenulo inicijativu za zajedničku nabavku sistema protivvazdušne odbrane, među kojima i "Patriota".

Nemačka je u vreme Hladnog rata posedovala 36 jedinica Patriot, a trenutno ih ima 12, od kojih su dve raspoređene u Slovačkoj, dodaje Rojters.

Iako je veoma brzo utvrđeno da su raketu koja je pala na Poljsku ispalile ukrajinske snage, zapadni političari su horski zapevali da je za ovu nesreću svakako kriva Rusija, bez obzira na situaciju na terenu. 

Prvi se oglasio nemački kancelar Olaf Šolc koji je naveo da je nebitno čija je raketa i da je Rusija svakako kriva jer je napala Ukrajinu.  Identičan stav iznela je i italijanska premijerka Đorđa Meloni i dodala da "Rusija mora da snosi punu odgovornost".

Moskvu je optužio i generalni sekretar NATO-a. Jens Stoltenberg navodeći da je ukrajinska raketa protivvazdušne odbrane "ispaljena u cilju obdrane ukrajinske teritorije od ruskih napada krstarećim raketama".

image
VV inauguration
banner