Svet

Horsko pevanje članica NATO-a: Na Poljsku je pala ukrajinska raketa, ali kriva je Rusija

I premijerka Italije poručila da odgovornost za pad rakete mora da snosi Moskva
Horsko pevanje članica NATO-a: Na Poljsku je pala ukrajinska raketa, ali kriva je Rusija© Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

Nakon što je nemački kancelar Olaf Šolc poručio da nije bitno čija je raketa pala u Poljskoj, te da je Rusija svakako kriva jer je napala Ukrajinu, identičan stav iznela je i italijanska premijerka Đorđa Meloni.

Mogućnost da je ukrajinska protivvazdušna raketa pala na Poljsku ne menja suštinu, navela je Meloni i poručila da je odgovornost na ruskoj strani.

"Rusija mora da snosi punu odgovornost", poručila je premijerka Italije.

Moskvu je optužio i generalni sekretar NATO-a. Jens Stoltenberg je saopštio da preliminarna analiza Alijanse pokazuje da je incident verovatno izazvala ukrajinska raketa protivvazdušne odbrane "ispaljena u cilju obdrane ukrajinske teritorije od ruskih napada krstarećim raketama".

Međutim, i on smatra da je Rusija kriva, bez obzira na to što je najverovatnije ukrajinska raketa pala na teritoriju Poljske.

"Da budem jasan, ovo nije krivica Ukrajine. Rusija snosi krajnju odogovornost, jer nastavlja svoj ilegalni rat protiv Ukrajine".

Poljski predsednik Andžej Duda takođe je saopštio da postoji velika verovatnoća da je ukrajinska raketa pala na teritoriju Poljske, te da nema dokaza da je raketu ispalila ruska strana.

On je istakao da nema naznaka da je reč o namernom napadu na Poljsku, kao i da aktivacija Člana 4 Povelje NATO-a "možda neće biti neophodna".

image