Svet

Bajden: Ne verujem da je raketa koja je pogodila teritoriju Poljske došla iz Rusije

Troje američkih zvaničnika reklo je da preliminarne procene ukazuju da su projektil ispalile ukrajinske oružane snage, dok je poljski predsednik Andžej Duda izjavio da nema više informacija o tome
Bajden: Ne verujem da je raketa koja je pogodila teritoriju Poljske došla iz RusijeNone © Tanjug/AP Photo/Michal Dyjuk

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da je malo verovatno da je projektil koji je pogodio teritoriju Poljske i ubio dve osobe ispaljen iz Rusije, prenose "RIA Novosti".

"Prema preliminarnim informacijama, to je opovrgnuto. Ne želim ništa da kažem dok se ne završi istraga, ali je malo verovatno da je došla iz Rusije. Videćemo", poručio je Bajden novinarima na Baliju nakon sastanka sa svetskim liderima.

Bajden je dodao da namerava da sazna tačne okolnosti incidenta u Poljskoj i da zatim odluči koje korake će da preduzme. On je takođe rekao da su "lideri NATO-a i G7 tokom sastanka razgovarali i dogovorili se da pomognu Varšavi u istrazi".

Troje američkih zvaničnika reklo je da preliminarne procene ukazuju da su projektil ispalile ukrajinske oružane snage, prenela je agencija AP. Navodno se radi o raketama koje su ispaljene kako bi presrele ruske projektile.

Ta procena i Bajdenovi komentari na samitu G20 u Indoneziji u suprotnosti su sa ranije objavljenim informacijama, čiji su izvor bili takođe neimenovani američki zvaničnici, da su ruske rakete pogodile Poljsku.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov poručio je za Si-En-En da nema informacija o incidentu u Poljskoj.

"Nažalost, nemam nikakve informacije o tome", rekao je Peskov.

Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, nisu izvršeni nikakvi udari na ciljeve u blizini ukrajinsko-poljske državne granice, a objavljene fotografije nekih olupina nemaju nikakve veze sa ruskim oružjem.

"Sve izjave poljskih medija o navodnom padu 'ruskih' projektila su namerna provokacija u cilju eskalacije situacije", poručili su iz ministarstva.

Poljski predsednik Andžej Duda rekao je da Varšava nema tačne informacije čije su rakete pale na teritoriju zemlje. Ova izjava je u suprotnosti sa tvrdnjom poljskog Ministarstva spoljnih poslova, koje je ranije navelo da je na teritoriju zemlje pala raketa "ruske proizvodnje" i pozvalo na razgovor ruskog ambasadora u Varšavi Sergeja Andrejeva, kojem je uručena protestna nota.

Sastanak je trajao četiri minuta, a još nema govora o prekidu diplomatskih odnosa, javlja TASS.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u razgovoru sa poljskim predsednikom Andžejem Dudom da je važno "utvrditi sve činjenice" incidenta na poljskoj teritoriji.

"Važno je da se utvrde sve činjenice", napisao je Stoltenberg na Tviteru.

Pentagon je takođe pozvao da se rukovodi samo činjenicama i odbio da razgovara o primenljivosti Člana 5 Povelje NATO-a, koji kaže da će se "oružani napad na jednu ili više zemalja Alijanse u Evropi ili Severnoj Americi smatrati napadom na njih u celini".

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da su "brojne države-članice NATO-a razgovarale o incidentu sa raketom u Poljskoj i došle do zaključka da Rusija sa njim nema veze".

"Moram da poštujem stav Rusije, koja je rekla da ovo nije njena raketa. Za nas je to važno. Preliminarni podaci pokazuju da Rusija nije imala nikakve veze sa tim incidentom", rekao je Erdogan.

Ranije su poljski mediji javili da su "eksplozije" potresle grad Pševodov, koji se nalazi u oblasti Lublina, nedaleko od granice sa Ukrajinom. Eksplozija je, kako se izveštava, pogodila sušaru za žito, pri čemu su poginule najmanje dve osobe, javili su lokalni mediji.

image