Rusija

Priznanje za srpsku delegaciju u Sočiju: Aleksa Gajić odlikovan Spomen-medaljom predsednika Rusije

Prvi čovek srpske delegacije na ovogodišnjem "Svetskom forumu omladine 2024" u Sočiju nagrađen je Komemorativnom medaljom predsednika Ruske Federacije i diplomom, čime je Srbija postala jedna od šest zemalja sveta koja je dobila ovakvo priznanje
Priznanje za srpsku delegaciju u Sočiju: Aleksa Gajić odlikovan Spomen-medaljom predsednika Rusije© РТ Балкан

U martu ove godine održan je veliki Svetski festival omladine u Sočiju, koji je okupio 20.000 učesnika iz više od 100 zemalja sveta, među kojima je bila i Srbija. Srpska delegacija sa oko 200 mladih ljudi privukla je pažnju javnosti i time što je jedan od njenih učesnika, Miloš Tanasković, uspeo da postavi pitanje direktno predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, o čemu smo ranije pisali.

Naime, postoje još neki pojedinci koji su se istakli, a jedan od njih nagrađen je juče u Moskvi na Kongresu međunarodnog saveta Direkcije Svetskog omladinskog foruma. U pitanju je Aleksa Gajić, šef delegacije Srbije na Svetskom forumu omladine, koji je za svoj doprinos organizaciji foruma nagrađen od predsednika Ruske Federacije Komemorativnom medaljom i diplomom. Ovo priznanje uručio mu je lično Sergej Kirijenko, prvi zamenik šefa kabineta predsednika Putina i bivši premijer Rusije. 

Interesantno je da je Aleksa jedan od retkih koji je dobio ovakvo priznanje, budući da je nagrađeno ukupno šest osoba iz celog sveta, a Aleksa je, zajedno sa predstavnikom iz Moldavije, ujedno i jedini koji je nagrađen iz Evrope. A to znači da je zajedno sa njim nagrađena i Srbija.

"Zaista je neverovatan osećaj dobiti medalju i priznanje od predsednika Rusije. Biće mi potrebno izvesno vreme da saberem utiske. Naš komitet, kao i cela delegacija Srbije, zaslužili su priznanje i možemo biti ponosni što je Srbija među šest nagrađenih u svetu i prva u Evropi", rekao je Aleksa Gajić za RT Balkan.

Ipak, ovo priznanje nije priznanje samo njegovog rada, budući da je sa direktorom Direkcije Svetskog festivalu omladine potpisao sporazum o saradnji ove direkcije i mladih iz Srbije u 16 oblasti.

"Što se tiče samog kongresa, potpisani sporazum će nam doneti mnogo novih omladinskih projekata u narednom periodu", najavio je Gajić.

U pitanju su projekti u sferi obrazovanja, umetnosti i kreativnoj industriji, u medijima, turizmu, sportu, zdravstvu, ekologiji, nauci, preduzetništvu, sferi najnovijih tehnologija, državnom upravljanju, duhovnosti i tako dalje.

"Zahvalio bih Rusiji, u svoje i u ime cele naše delegacije, na tome što nam je pružila mogućnost da učestvujemo na najznačajnijem svetskom događaju za mlade i to po povlašćenoj kvoti. Svetski festival omladine je događaj koji određuje budućnost sveta, a mi smo već uzeli učešće u stvaranju tog novog, multipolarnog i pravednijeg sveta", poručio je Aleksa Gajić.

image