Rusija

Modi na sastanku sa Putinom: Rat nije rešenje, a bombe i rakete ne donose mir

Indija je uvek bila na strani mira i spremna je da na svaki način pomogne kako bi Rusija i Ukrajina sklopile primirje, rekao je indijski premijer, ističući da je u razgovoru sa ruskim predsednikom o ukrajinskom sukobu osetio optimizam i nadu

Indija ulaže napore u rešavanje "najljućih problema" u svetu, uključujući i sukob u Ukrajini, i pokušava da iznađe put za mirno rešenje, rekao je danas predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin na sastanku sa premijerom Indije Narendrom Modijem.

"Juče smo se tokom neformalnog razgovora dotakli svih pitanja. Zahvalan sam na pažnji koju pružajte najljućim problemima", naveo je Putin.

Indijski premijer je primetio da ceo svet pridaje značaj njegovoj poseti Ruskoj Federaciji.

"Tokom jučerašnjeg neformalnog sastanka smo četiri do pet sati u prijatnoj atmosferi razgovarali o važnim pitanjima, uključujući i sukob u Ukrajini", naveo je Modi i razgovor opisao kao otvoren, iskren i pun poštovanja.

Prema njegovim rečima, svaki oružani sukob, bio to rat ili teroristički napad, čoveku donesi bol, naročito ako stradaju nevina deca.

"Srce se cepa od takvih scena. Rat nije rešenje. Bombe i rakete ne mogu da donesu mir. Fokus mora da bude na dijalogu. I mi insistiramo na tome", rekao je Modi i naveo da je Indija spremna na bilo koji način doprinese uspostavljanju mira u Ukrajini.

Prema njegovim rečima, Putin je juče otvoreno govorio na tu temu, a taj razgovor je, kako dodaje, "ulio nadu, vratio optimizam" i probudio nove interesantne ideje.

Odnosi Rusije i Indije nose karakteristike privilegovanog strateškog partnerstva, a kontakti na najvišem nivou su redovni, ocenio je Putin i dodao: "Najviše razgovaramo o trgovini. Njen razvoj odgovara i ruskom i indijskom narodu."

Promet trgovine između Rusije i Indije je u toku prošle godine porastao za 60 posto, a za prvi kvartal tekuće godine je porastao za dodatnih 20 posto naveo je Putin.

"Radujemo se sledećem susretu u Kazanju na BRIKS samitu u jesen ove godine", poručio je Putin i poželeo Modiju nove uspehe u razvoju Indije. "Odavno se znamo. Čitav vaš život ste posvetili jačanju države i poboljšanju života u njoj", naveo je Putin.

Modi je sa svoje strane rekao da svet s suočava sa krizom u sferi energetike, ali je saradnja Rusije i Indije pomogla da se kriza prevaziđe. prema rečima indijskog premijera, čitav svet bi trebalo da prizna da je rusko-indijska saradnja donela stabilnost svetskom tržištu goriva.

Modi je izrazio saučešće povodom terorističkih napada u Moskvi i Dagestanu.

"Indija se poslednjih pedeset godina suočava sa terorizmom i na svojoj koži je osetila koliko je strašan. Mogu da zamislim kakvu bol osećate povodom terorističkih napada u vašoj zemlji. Mi oštro osuđujemo svaki vid terorizma", poručio je Modi.

Indijski premijer je podsetio da se u poslednjih deset godina 17 puta sastao sa Putinom, istakavši da to ukazuje na dubinu rusko-indijske tesne saradnje.

"Uvereno tvrdim da ćemo sarađivati i u budućnosti. Jačaćemo i produbljivati saradnju", poručio je Modi.

image