Rusija

U Rusiji ustanovljena nova međunarodna nagrada za mir "Lav Tolstoj"

Laureati mogu biti pojedinci i inicijativne grupe, nacionalne i međunarodne javne fondacije, organizacije i pokreti, naučno-istraživački centri i obrazovne ustanove
U Rusiji ustanovljena nova međunarodna nagrada za mir "Lav Tolstoj"Getty

U Rusiji je ustanovljena nova međunarodna nagrada za mir – "Lav Tolstoj", koja će se dodeljivati za aktivnost usmerenu na jačanje mira i međunarodne saradnje, uključivanje šire međunarodne zajednice u borbu za mir u svetu, kao i postizanje dobrotvornih, kulturnih i obrazovnih ciljeva. Nagradu će dodeljivati neprofitna organizacija "Fondacija međunarodne nagrade za mir Lav Nikolajevič Tolstoj".

Protokol o ustanovljenju nagrade potpisan je u Moskvi u Muzeju pobede tokom događaja priređenih povodom Dana sećanja i tuge, 81. godišnjice od početka Velikog otadžbinskog rata.

Nagrada se dodeljuje za izuzetne zasluge u radu usmerenom na suzbijanje pretnje od trećeg svetskog rata i sprečavanje nuklearne katastrofe, značajan doprinos obezbeđivanju univerzalne i jednake bezbednosti zasnovane na vladavini međunarodnog prava, okončanju trke u naoružanju, izgradnji multipolarnog i nenasilnog sveta, jačanju međusobnog razumevanja i saradnje među narodima.

Takođe, i za značajna dostignuća u oblasti demilitarizacije, demokratizacije i humanizacije međunarodnih odnosa na osnovu opšteprihvaćenih normi morala i prava, u rešavanju globalnih problema današnjice, kao i za aktivne mirovne aktivnosti i neumornu borbu u odbrani ljudskih prava i sloboda.

Laureati mogu biti pojedinci i inicijativne grupe, nacionalne i međunarodne javne fondacije, organizacije i pokreti, naučno-istraživački centri i obrazovne ustanove.

Dobitnike nagrada određuje autoritativni međunarodni žiri, predstavnici kulture, nauke i poslovnih krugova iz Rusije i država Evrope, Azije, Afrike i Latinske Amerike. Dodela nagrada održaće se na rođendan Lava Nikolajeviča Tolstoja, 9. septembra u Moskvi na istorijskoj sceni Boljšoj teatra.

image