Rusija

Kremlj o Modijevoj poseti: Nije bilo nesuglasica

Premijer Indije bio je u dvodnevnoj poseti Moskvi, koja se završila juče. Poseta je uključivala i neformalne razgovore u opuštenoj atmosferi u rezidenciji predsednika Rusije Vladimira Putina, koji su trajali više sati i tokom kojih su Putin i Modi razgovarali o svim pitanjima
Kremlj o Modijevoj poseti: Nije bilo nesuglasica© Tanjug/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Za vreme posete predsednika Rusije Vladimira Putina i premijera Indije Narendre Modija nije bilo nesuglasica, a sastanak u širokom formatu nije održan zbog nedostataka vremena, poručio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, objasnivši da su je premijer Indije otputovao u Indiju, a da se odužila poseta izložbi koju je obišao sa ruskim predsednikom.

Kako je rekao, susretu u uskom formatu prisustvovali su mnogi zvaničnici budući da su bili prisutni predstavnici svih sfera saradnje koji su bitni za Moskvu i Nju Delhi.

"Ovi razgovori trajali su više od dva sata, a potom su usledili i neformalni razgovori na različite teme", dodao je portparol Kremlja. 

Podsetimo, premijer Indije bio je u dvodnevnoj poseti Moskvi, koja se završila juče. Poseta je uključivala i neformalne razgovore u opuštenoj atmosferi u rezidenciji predsednika Rusije Vladimira Putina, koji su trajali više sati i tokom kojih su Putin i Modi razgovarali o svim pitanjima. Modi je ove razgovore opisao kao otvorene, iskrene i pune poštovanja.

Premijer Indije nekoliko puta je zahvalio ruskom predsedniku na gostoprimstvu, nazvao ga je i "dragim prijateljem", i čestitao mu na još jednoj pobedi na predsedničkim izborima.

Obe strane istakle su zahvalnost na doprinosu razvoju dosadašnje saradnje, a Putin je premijeru Modiju uručio i najviše državno priznanje, orden Sv. Andreja Prvozvanog

Odnosi dve zemlje okarakterisani su kao "privilegovano strateško partnerstvo".

Na kraju posete, potpisana je i zajednička izjava, a Modi je obećao da će ove godine još jednom posetiti Rusiju i da će lično učestvovati na sledećem BRIKS samitu u Kazanju. 

image