Rusija

Antonov o američkom oružju u Nemačkoj: Ozbiljna greška, naša tolerancija nije bezgranična

Radi se o izuzetno opasnim koracima, koji predstavljaju pretnji po međunarodnu stabilnost, ocenjuje ambasador Rusije u Vašingtonu, uz upozorenje da bi mogućih posledica trebalo da se boji i Nemačka, budući da se američki raketni kapaciteti mogu naći na ruskom nišanu
Antonov o američkom oružju u Nemačkoj: Ozbiljna greška, naša tolerancija nije bezgraničnaGetty © Justin Sullivan / Staff

Naša tolerantnost na provokacije nije bezgranična, upozorio je danas ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov povodom vesti da Vašington planira da u Nemačkoj razmesti rakete srednjeg i malog dometa.

"To je ozbiljna greška Vašingtona. Takvi krajnje destabilišući koraci predstavljaju direktnu pretnju po međunarodnu bezbednost i stratešku stabilnost. Amerikanci pojačavaju rizik od otpočinjanja trke u raketnom naoružanju. Zaboravljaju da to može postati detonator nekontrolisane eskalacije usled opasnog zaoštravanja tenzija između Rusije i NATO-a", poručio je Antonov.

On je objasnio da ovakva politika SAD ima negativan efekat na posvećenost Rusije moratorijumu o raspoređivanju raketa srednjeg i malog dometa na kopnu. Prema njegovim rečima, Amerikanci ne razmišljaju o negativnim posledicama raspada Dogovora o raketama srednjeg i malog dometa, koji je potpisan između SSSR i SAD još 1987. godine i koji je prestao da važi 2019, povlačenjem Vašingtona iz njega. 

"Umesto želje za mirom koju je Rusija mnogo puta pokazala, Amerikanci su krenuli opasnim putem militarizma. Vašington je još jednom pokazao pohlepnu želju da postigne sopstvenu vojnu nadmoć", zaključio je ambasador.

U isto vreme, Antonov upozorava da se Nemačka, ukoliko dođe do najgoreg scenarija, može suočiti sa ozbiljnim posledicama, budući da će dozvoliti da se na njenoj teritoriji razmesti američko naoružanje. 

"Zar Nemačka zaista ne shvata da će pojava američkog kapaciteta za izvođenje raketnih napada na njenoj teritoriji dovesti do toga da će se ti objekti naći na ruskom nišanu? Ovo nije zveckanje oružjem, već prosta logika normalnog čoveka. Ne morate biti vojni specijalista da biste razumeli sve moguće posledice trke u raketnom naoružanju u Evropi", poručio je ambasador.

image