Rusija

Rusija o optužbama da se meša u američke izbore: Već viđeno

Mediji su ranije pisali da je predstavnik Kancelarije direktora američke nacionalne obaveštajne službe (ODNI) rekao da Vašington navodno razmatra pokušaje Rusije da utiče na američke birače
Rusija o optužbama da se meša u američke izbore: Već viđeno© Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Direktor ruske spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin demantovao je pisanje medija o navodnim pokušajima Rusije da utiče na predsedničke izbore u SAD.

"Slične laži su već koristili 2020. u SAD kako bi uticale na rezultate predsedničkih izbora u korist jednog od kandidata. Sada je ovo 'verzija 2024'", rekao je on.

Mediji su ranije pisali da je predstavnik Kancelarije direktora američke nacionalne obaveštajne službe (ODNI) rekao da Vašington navodno razmatra pokušaje Rusije da utiče na američke birače.

"SAD počinju da primećuju da Rusija pokušava da utiče na određene grupe američkih birača", preneo je Rojters svojevremeno.

Predsednički izbori u Americi biće održani 5. novembra.

Sve je više političara i analitičara koji govore da bi demokrate mogle da zamene Džozefa Bajdena drugim kandidatom za predsednika SAD. Teoretski, stranka će imati takvu priliku na konvenciji u avgustu, ali će u praksi biti teško odbaciti Bajdena iz predsedničke trke osim ako on sam odbije da učestvuje.

Istovremeno, iz štaba aktuelnog predsednika poručuju da on neće odustati i napustiti trku.

Druga debata Bajden -Tramp zakazana je za 10. septembar.

Bajden se već suočava sa povećanim pritiskom unutar svoje stranke da se povuče iz trke za reizbor za predsednika nakon što je doživeo debakl tokom televizijske debate sa republikanskim predsedničkim kandidatom Donaldom Trampom prošlog meseca.

Uprkos tome američki predsednik je rekao da namerava da ostane u trci i u ponedeljak je ponovo odbacio pozive da odustane u pismu demokratama u Kongresu, pozivajući ih da se ujedine iza njegove kandidature. Toliko je ubeđen da ima šanse da je rekao da bi se povukao – samo ako to od njega zatraži Gospod Bog lično.

image