Rusija

Nariškin: SAD rade na stvaranju "pete kolone" u Rusiji, cilj – mešanje u izbore

Vašington već radi na programima u okviru kojih će mlade Ruse, koji su učestvovali u studentskim razmenama u Americi, obučavati kako da raspiruju međunacionalnu i društvenu mržnje, mešaju se u izbore i diskredituju rukovodstvo Ruske Federacije na društvenim mrežama
Nariškin: SAD  rade na stvaranju "pete kolone" u Rusiji, cilj – mešanje u izborewww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Amerika planira da mlade Ruse, diplomce američkih programa razmene, iskoristi kako bi se umešala u predsedničke izbore u Ruskoj Federaciji, tvrdi direktor ruske Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin, prenosi služba.

SAD planira da ruske studente koji se nalaze u Americi, "obuče" da budu peta kolona, tj. grupa koja će da deluje subverzivno protiv ruske vlasti, koji će se lažno predstavljati kao lojalni građani, ali zapravo će raditi u interesu spoljašnjeg neprijatelja, upozorava.

Nariškin tvrdi da je Služba otkrila da, kako se približavaju izbori za predsednika Rusije, strukture američke vlade pronalaze sve sofisticiranije načine nezakonitog mešanja u demokratske procedure.

"Prema procenama Stejt departmenta, na američkim obrazovnim i kulturnim programima, kao što su Access, Advance, FLEX, Fulbright, Global UGRAD, Summer Work and Travel i drugi, trenutno se nalazi više od 80 hiljada ljudi", navodi se u saopštenju Službe.

Pravilnom obradom, kako veruju Amerikanci, svi ti mladi ljudi moći će da zamene nesistemsku opoziciju koja je masovno pobegla na Zapad i da postanu ključni element pete kolone, upozorava ruska strana.

Vašington pokušava da obnovi kontakte sa takvim građanima i uspostavi poverljivu komunikaciju sa njima, a sve kako bi ih u bliskoj budućnosti uključili u političku borbu protiv ruskih vlasti.

"Program za takav rad se već priprema. Planirano je sprovođenje obuka u susednim zemljama. Glavni akcenat biće na obuci učesnika u metodama raspirivanja međunacionalne i društvene mržnje, mešanja u izbore kao i diskreditacije rukovodstva Ruske Federacije na društvenim mrežama", upozorava Nariškin.

Na takvim sastancima će sa posebnom pažnjom obučiti Ruse da održavaju "bezbedan kontakt sa američkim sponzorima", dodaje on.

Prvi takav seminar biće održan u Rigi od 16. do 18. februara ove godine, precizira.

"Ulogu 'mentora' imaće američki obaveštajci koji rade u ambasadama SAD u Moskvi i Rigi pod maskom diplomatskih predstavništava. Neće biti teško saznati ko su 'slušaoci'", navodi se u saopštenju.

Predsednički izbori u Rusiji su zakazani za 17. mart, a glasanje će trajati tri dana, od 15. do 17. marta.

image