Sport

Vesić: Od studije o proceni uticaja na životnu sredinu zavisi izdavanje dozvola za projekat "Jadar"

Da bi neko mogao da počne sa bilo kakvim projektom, neophodno je da ispuni sve zakonske uslove, poručio je ministar
Vesić: Od studije o proceni uticaja na životnu sredinu zavisi izdavanje dozvola za projekat "Jadar"© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić je izjavio da Vlada Srbije nije oživela projekat "Jadar", već je sprovela odluku Ustavnog suda i vratila na snagu prostorni plan za područje Jadar, odnosno uredbu koja je postojala do januara 2022. godine.

"Da bi neko mogao da počne sa bilo kakvim projektom, neophodno je da ispuni sve zakonske uslove kako bismo mogli da razgovaramo da li će projekta biti. Od danas važi prostorni plan i objavljen je u Službenom glasniku", rekao je Vesić za RTS.

On je istakao da će da će izdavanje dozvola zavisiti od studije procene uticaja na životnu sredinu.

"Tražićemo najviše evropske standarde i bez toga neće moći da se nastavi postupak. Jer studija mora da pokaže da li je moguće ispuniti najviše standarde u zaptiti životne sredine. Uz najviše ekološke standarde, tražićemo da se unapredi ceo taj deo Srbije, a to bi podrazumevalo i niz infrastrukturnih projekata", rekao je ministar.

Vesić je naglasio da će ako se projekat prihvati, Vlada Srbije insistirati da se na tom prostoru izgradi fabrike za baterije i proizvodni pogoni koji će omogućiti razvoj zapadne Srbije.

On je rekao da će se biti završena brza saobraćajnica do Loznice i Malog Zvornika, da će biti urađena rekonstrukcija pruge Ruma–Šabac, kao i put Valjevo–Loznica.

Kada je reč o protivljenju tom projektu ministar kaže da postoji procedura koja je javna i transparentna.

"To podrazumeva i javnu raspravu i na taj način javnost će biti uključena, svi zainteresovani. Odluka ustavnog suda ne može da se komentariše, ta odluka je doneta protiv Vlade i mi je poštujemo", rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. 

Vesić je podvukao da će u ovom procesu Vlada Srbije blisko sarađivati sa partnerima iz EU.

image