Sport

Skandal u reprezentaciji koja je igrala protiv Srbije – Kamerunci plaćali da igraju na Mundijalu

Jednu od ekipa sa kojom je reprezentacija Srbije igrala na Svetskom prvenstvu u Kataru potresa veliki korupcionaški skandal
Skandal u reprezentaciji koja je igrala protiv Srbije – Kamerunci plaćali da igraju na MundijaluGetty © Matthias Hangst

Fudbalske selekcije Kameruna i Gane potresa skandal koji je otkrio francuski istraživački novinar Romen Molina, koji tvrdi da su određeni igrači platili svoje mesto u timu za Mundijal.

Poznati novinar, koji je tokom karijere otkrivao mnoge afere, između ostalih onu kada je šest žena optužilo salvadorskog fudbalskog sudiju Rodolfa Sibrijana za seksualno zlostavljanje, kao i onu u kojoj je Ngojo Ngon Erve Gaj, predsednik Paraolimpijskog komiteta Kameruna, silovao paraolimpijke, sada je izneo detalje koji se tiču najvećeg fudbalskog takmičenja.

On je naveo da su dvojica fudbalera Kameruna i jedan igrač Gane novcem obezbedili svoje mesto u timovima za Mundijal.

"Pojedini reprezentativci Kameruna i Gane plaćali su da bi igrali na Svetskom prvenstvu. Neki od njih su platili samo da bi se našli na spisku selektora", istakao je Molina.

Francuz je na "Jutjubu" objavio snimak u kojem je naširoko govorio o ovoj situaciji, ali nije naveo imena fudbalera.

Posebno zanimljiv jeste slučaj Kamerunaca jer je selektor Rigober Song, na konferenciji za medije pred odlazak na šampionat, imao problema da pročita imena i prezimena određenih fudbalera koji su se našli na spisku.

Delovalo je da nije baš najbolje upoznat sa imenima svih 26 igrača koje vodi na Mundijal, a neki od njih igraju u domaćoj ligi.

Kameruncima to nije mnogo smetalo jer su odigrali veoma dobar turnir i malo je nedostajalo da se uključe u borbu za nokaut fazu. Izgubili su od Švajcarske, potom herojski izvukli remi sa Srbijom 3:3, da bi na kraju ostvarili istorijski trijumf nad Brazilom.

Priliku da putuju sa reprezentacijom dobili Žerom Ngom Mbekeli (24) i Suebu Maru (22) koji su do tada odigrali samo po tri meča u nacionalnom timu. Maru je i ostao na toj brojci dok je Mbekeli ušao u 86. minutu meča sa Brazilcima i asistirao pri golu za pobedu.

Ni Gana nije uspela da prođe grupu u Kataru, ali je "skupo prodala kožu" i u grupi sa Portugalijom, Južnom Korejom i Urugvajem imala tri boda.

Za sada nema dokaza o fudbalerima koji su na ovaj način stigli do Svetskog prvenstva, ali navijači Gane smatraju da su pronašli igrača koji se uklapa u profil.

Po njihovom mišljenju fudbaler Čelsija Baba Rahman platio je kako bi bio na velikoj pozornici i privukao pažnju kluba koji će ga angažovati u narednom periodu. Zbog toga je sa spiska otpao veoma kvalitetni Džefri Šlup, standardni igrač Kristal Palasa.

Podsetimo, ranije se spekulisalo da pojedini fudbaleri na ovaj način dolaze do nacionalnog dresa, a pošto im cena na tržištu potom skoči, kada se prodaju, ljudi od kojih su kupili mesto u timu uzimaju procenat od njihove prodaje klubu.

Bivši reprezentativac Gane Kodžo Poku (igrao 2004-2008) tvrdio je u martu 2016. da zna da neki fudbaleri kupuju svoje mesto u selekciji "crnih zvezda".

"Čak znam da su neki igrači plaćali školarine deci zvaničnika Saveza kako bi ušli u reprezentaciju", rekao je tad Poku.

image