Rusija izopštena, a Amerikancima dozvoljen sistematski doping – pojavili se dokazi, umešana i VADA!

Dok je Rusija pretrprela maksimalnu kaznu i potpunu izolovanost iz međunarodnog sporta zbog sistematskog dopinga sportista, "iza brda" se valjalo nešto jednako veliko, što je imalo podršku čelnika druge najveće sportske sile – Sjedinjenih Američkih Država

Sportisti iz Rusije suspendovani su sa međunarodnih takmičenja sredinom prošle decenije zbog sistematskog dopinga koji je otkriven nekoliko godina ranije.

Početkom 2024. godine svet je bio šokiran i suspenzijom mlade klizačice Kamile Valijeve, kojoj je zabranjeno bavljenje sportom na četiri godine, zbog kršenja antidoping pravila, odnosno navodnog dopinga na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

Rusi su doživeli javnu torturu i potpuno izopštavanje iz sportskog života, za razliku od Amerikanaca koji su, ispostavlja se, učinili isto.

Svetska antidoping agencija (VADA) odgovorila je na priču koju je "Rojters" objavio u sredu, 7. avgusta, o šemi po kojoj je Američka antidoping agencija (USADA) dozvoljavala dopingovanim sportistima da se godinama takmiče.

Postoji najmanje jedan slučaj koji uopšte nije prijavljen ili sankcionisan zbog kršenja antidoping pravila, što je u direktnoj suprotnosti sa Svetskim antidoping kodeksom, ali i pravilima američke agencije.

Ova šema USADA predstavlja veliku pretnju integritetu sportskih takmičenja, koje bi kodeks trebalo da štiti.

Upravljajući njime, USADA je očigledno prekršila pravila. Suprotno tvrdnjama Amerikanaca, VADA nije potpisala ovu praksu dozvoljavanja varalicama da se takmiče godinama, uz obećanje da će pokušati da pribave inkriminišuće dokaze protiv drugih.

U okviru Kodeksa postoji odredba prema kojoj sportista koji pruži značajnu pomoć može naknadno podneti zahtev da mu se suspenduje deo svog perioda zabrane.

Međutim, postoji jasan proces za to, koji ne uključuje omogućavanje onima koji su varali da nastave da se takmiče dok imaju priliku da prikupljaju inkriminišuće dokaze protiv drugih sportista i dok bi mogli da zadrže efekat poboljšanja učinka od supstanci koje su uzimali.

Kada je Svetska antidoping agencija na kraju saznala za ovu neusaglašenu praksu 2021. godine, mnogo godina nakon što je počela, odmah je naložila američkoj agenciji da odustane.

VADA je upoznata sa najmanje tri slučaja, u kojima je sportistima – koji su ozbiljno prekršili antidoping pravila – dozvoljeno da se takmiče godinama, ponašajući se kao tajni agenti za USADA, a da pritom nisu obavestili VADA i bez ikakve odredbe koja dozvoljava takvu praksu prema Kodeksu ili sopstvenim pravilima USADA.

Jedan slučaj – elitni sportista, koji se takmičio u kvalifikacijama za Olimpijske igre i u međunarodnim takmičenjima, priznao je da je uzimao steroide i EPO (eritroprotein), ali mu je dozvoljeno da se takmiči sve do odlaska u penziju.

Ovaj slučaj nikada nije objavljen, sportski rezultati nisu poništeni, nikada nije vraćen novac od nagrada, niti je ikada odradio bilo kakvu suspenziju.

Dozvoljeno mu je da se takmiči sa protivnicima koji nisu imali predstavu da on vara. Kada je USADA konačno priznala VADA šta se događa, savetovala je da bi bilo kakvo objavljivanje ili diskvalifikacija i poništavanje rezultata, predstavljalo pretnju po bezbednost sportiste, te zatražila od VADA da se ništa ne objavljuje.

Stavljena pred svršen čin, VADA nije imala izbor već se usaglasila (nakon što je prikupila informacije i potvrdila da je pretnja po bezbednost realna). Zbog toga, javnost nikada nije saznala za ovaj slučaj dopingovanja.

U drugom slučaju, takođe vrhunskog sportiste, USADA nije obavestila VADA o odluci da ukloni privremenu suspenziju sportiste, na koju se može žaliti, iako je bila u obavezi da to uradi prema Kodeksu. Da je VADA bila obaveštena, nikada ne bi dozvolila takav razvoj događaja.

Kako se drugi sportisti osećaju znajući da se fer takmiče protiv onih za koje je Američka antidoping agencija znala da su varali?

Ironično je i licemerno da je USADA najglasnija kada postoji sumnja da druge antidoping organizacije ne poštuju pravila, dok godinama nije prijavljivala slučajeve dopinga i dozvoljavala varalicama da nastave takmičenje, "kako bi im pomogla da uhvate druge varalice".

VADA se pita da li je Upravni odbor USADA, koji upravlja ovom organizacijom, ili Kongres SAD, koji ga finansira, znao za ovu neusaglašenu praksu koja, ne samo da je narušila integritet sportskog takmičenja, već je i ugrožavala bezbednost sportista koji sarađuju.