Sport

Argentina preživela Holandiju i penale - na Mesijevim plećima do polufinala

Vreme je da saznamo ko će u polufinalu biti rival Hrvatske nakon senzacije protiv Brazila
Argentina preživela Holandiju i penale - na Mesijevim plećima do polufinalaGetty © Matthias Hangst / Staff

Fudbaleri Argentine plasirali su se u polufinale Svetskog prvenstva u Kataru, pošto su u uzbudljivoj utakmici savladali Holandiju nakon velike drame, 120 minuta fudbala i penal serije.

Lionel Mesi je predvodio Argentinu pogotkom iz penala prvo u regularnom delu igre, a onda i na početku penal serije, donevši presudnu prednost svom timu, koji će u polufinalu igrati protiv Hrvatske - 2:2, penalima 4:3.

Argentina je tako stigla na dva koraka od prve svetske titule posle 36 godina, kojoj Mesi peti put pokušava da je dovede. Prvih pola sata igre donelo je dosta oprezne igre, i od strane tima Luja van Gala i selekcije Lionela Skalonija. A onda je neverovatni Mesi još jednom pokazao da mu se u Kataru igra fudbal, kada je "izmislio" pogodak za vođstvo.

Bio je to 35. minut. Lionel Mesi je bio u naletu, okružen sa tri igrača oko sebe, ali iako to niko nije mogao da vidi, jeste on - "provukao" je dodavanje u prostor na fenomenalan način i pronašao Nauela Molinu, koji uspeva da matira Andreasa Noperta za 1:0.

Od tada, Argentina je kontrolisala dešavanja na terenu, imala sigurnost ispred svoje odbrane i povremeno pokušavala da iznova zapreti i stigne do drugog pogotka. A onda je Denzel Dumfris u 73. minutu nesmotreno faulirao Akunju u svom šesnaestercu.

Nije tu bilo dileme - ni za sudiju Mateu Laoza da pokaže na penal, ni za Lionela Mesija da isti iskoristi i tako stigne do 95. pogotka u dresu Argentine. Veliko slavlje navijača u plavo-belim dresovima moglo je da počne, ali je sve u 83. minutu Vout Veghorst pretvorio u haos i dramu.

Visoki napadač Holandije je iskoristio sjajan centaršut Berghujsa sa desne strane, da skoči i matira Emilijana Martineza, unevši potpunu dramu i u ovaj četvrtfinalni okršaj, da bi potom u 101. minutu na neverovatan način doneo izjednačenje.

Kopmajners je iz slobodnog udarca, u 11. minutu nadoknade, samo dodao loptu pored "živog zida", tamo se našao Veghorst, koji se majstorski snašao da izjednači na 2:2 i dovede Mesijevu Argentinu na "ivicu provalije".

Nekako, držeći se noktima za ivicu, Argentina je izdržala i domogla se penala, iako je u produžecima zapravo imala bolje prilike. Ni stativa Enca Fernandeza u 120. minutu nije ih poljuljala i navela da pomisle da se sve urotilo protiv njih.

Jer Virdžil van Dajk, a odmah zatim i Stiven Berghujs, nisu uspeli da prevare Emilijana Martineza. Golman Argentine im je na startu odmah odbranio dva penala i dao svom timu veliku prednost, koju je na kraju u poslednjoj seriji do kraja materijalizovao Lautaro Martinez, za plasman Argentine u polufinale, gde ih čeka Hrvatska.

Sada su na samo dve pobede do trofeja prvaka sveta. Čekaju na njega već 36 godina, od briljantnih visina Dijega Maradone. Sve oči biće uprte u Lionela Mesija, po ko zna koji put.

  • 9. dec 2022 • 22:54

    22:54

    Gotovo je - Argentina je u polufinalu Svetskog prvenstva

    Luk de Jong je namestio loptu i lagano prevario Martineza za izjednačenje na 3:3, ali Lautaro Martinez koristi poslednji penal i odvodi Argentinu među najbolje četiri selekcije sveta.

    Argentina će igrati protiv Hrvatske!

  • 22:53

    Četvrta serija: Holandija - Argentina 2:3

    Veghorst je otvorio četvrtu seriju pogotkom.

    Ali Enco Fernandez promašuje prvu meč loptu, Argentina je mogla do pobede...

  • 22:51

    Treća serija: Holandija - Argentina 1:3

    Kopmajners je treći na redu za Holandiju i prvi koji postiže gol.

    Za Argentinu šutira Montijel koji je takođe precizan.

  • 22:49

    Druga serija: Holandija - Argentina 0:2

    Berghujs šutira i opet brani Martinez - opet je pročitao Holanđane golman Argentine!

    Paredes je uzeo drugi šut za Argentinu i hladnokrvno pogodio za veliko slavlje i veliku prednost.

  • 22:48

    Prva penal serija: Holandija - Argentina 0:1

    Stop za Holandiju - Van Dajk je prvi šutirao, ali Martinez brani taj udarac!

    Mesi prvi šutira za Argentinu... Siguran je, 1:0!

  • 22:43

    Kraj produžetaka - opet penali!

    Posle meča Hrvatska - Brazil, i sada ćemo gledati penale! Isto kao u polufinalu 2014. godine, kada je bilo 0:0 između Holandije i Argentine, a potom Argentinci slavili.

    Da vidimo šta nas sada čeka.

  • 22:43

    120' - Stativa za Argentinu!

    Enco Fernandez je fenomenalno šutirao, ali nema Argentina sreće u poslednjem minutu produžetaka!

  • 22:36

    114' - Lautaro u šansi!

    Enzo Fernandez je sjajno prošao i ušao u šesnaesterac Holandije, tamo ide dodavanje za Lautara Martineza, koji odmah šutira, ali njegov udarac grudima blokira Van Dajk. Ovo je bilo opasno...

  • 22:32

    110' - Mesi pokušava, ali neprecizno

    Krenuo je Mesi u jedan prodor, stvorio je sebi prostor da šutira sa ivice kaznenog prostora, ali nije to bilo tako blizu gola Holandije.

  • 22:25

    105' - Kraj prvog produžetka

    Vrlo oprezna igra oba tima, krajnje očekivano. Nismo videli ništa naročito vredno pomena, još 15 minuta do eventualnih penala...

image