Sport

Ozbiljna pretnja - ukida se boks na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu?

Završene su Olimpijske igre u Parizu i naredne će biti na programu 2028. godine u Los Anđelesu. A tamo bi ljubitelji sporta mogli da budu uskraćeni za boks
Ozbiljna pretnja - ukida se boks na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu?Getty © Richard Pelham / Stringer

Već je utvrđeno da će novi sportovi na narednim Igrama biti kriket, fleg fudbal, lakros, skvoš i bejzbol/softbol, a bar jedan sport koji je bio na programu u Parizu neće biti i u Los Anđelesu.

To je brejkdens, koji se nije proslavio na nedavnim Igrama, međutim, posebno je zanimljivo da bi ista sudbina mogla da zadesi i boks, jedan od najstarijih olimpijskih sportova.

Do toga je dovela kompleksna situacija po kojoj je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) preuzeo nadzor nad bokserima od Međunarodne bokserske asocijacije (IBA) tokom prošle godine.

Problematično je bilo poslovanje, korupcija, finansije, pa je MOK naložio savezima da osnuju novu organizaciju kakva je bila IBA, međutim, za sada to ne ide baš tako.

Takmičenja u boksu na Igrama organizuju se od 1904. i samo u tri navrata (1896, 1900, 1912) ga tamo nije bilo. Konačna odluka prema rečima Tomasa Baha, prvog čoveka MOK, biće doneta tokom 2025. godine.

image