Sport

Mesi i Argentinci oštro po Holandiji: Provocirali su nas, Van Gal pokazao nepoštovanje

Jedan od najboljih fudbalera svih vremena "opleo" po legendarnom stručnjaku, a ni ostali argentinski igrači nisu se ustručavali da kritikuju Holanđane
Mesi i Argentinci oštro po Holandiji: Provocirali su nas, Van Gal pokazao nepoštovanjeGetty © Elsa

Utakmica između Holandije i Argentine u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Kataru obilovala je uzbuđenjima, kontroverzama, oštrim reakcijama i sukobima.

"Gaučosi" su ispustili dva gola prednosti, Holanđani se vratili, ali je penal lutrija ipak pripala Južnoamerikancima i nastavljen je san Lea Mesija o osvajanju najvećeg trofeja u svetu fudbala.

Posle pogotka, Mesi je prvo stao ispred klupe rivala i ruke stavio kod ušiju, a onda, što je još nekarakterističnije za njega, prišao selektoru Luju van Galu i pokazao mu da je mnogo pričao.

Tom gestikulacijom odao je počast čuvenom Huanu Romanu Rikelmeu, koji je bio u nemilosti Van Gala tokom boravka u Barseloni, a koji je na isti način proslavljao pogotke.

"Ne volim kada ljudi tako govore pre mečeva, to nije deo fudbala. Uvek poštujem svakoga, ali želim i da mene poštuju. Oni to nisu uradili, Van Gal nam nije pokazao poštovanje", rekao je Mesi.

"Mislim da nije u redu da se trener njegovog kalibra i karijere tako ponaša. Van Gal je iskazao nepoštovanje prema reprezentaciji Argentine."

On je potom spomenuo i Vouta Veghorsta, dvostrukog strelca za Holandiju, koji je imao verbalne sukobe sa protivnicima.

Snimak iz tunela pokazao je da je napadač Bešiktaša i nakon susreta imao raspravu sa pojedinim članovima Argentine, između ostalog i sa bivšim napadačem Serhiom Aguerom, dok mu ni Mesi nije ostao dužan.

Prilikom davanja intervjua, jedan od najboljih fudbalera svih vremena, verbalno je napao Veghorsta

"Šta gledaš, glupane? Hajde, okreni se i idi", kazao mu je Leo.

"Njihova 19-ica (Veghorst) je došao i počeo da nas provocira. Udarao je u nas, govorio nam svašta..."

Golman Emilijano Martinez, drugi heroj nebesko-plavih, bio je još oštriji u napadima na holandskog selektora.

"Sačuvao sam Van Galove reči u telefonu i koristio ih kao motivaciju svakoga dana pre utakmice. Kada je došlo do penala, u glavi su mi bile njegove reči da će oni imati prednost. Mora da začepi usta", naveo je čuvar mreže Aston Vile.

Obojica su imala velike kritike i na račun sudije Antonija Mateua Lahoza iz Španije, koji je tokom čitavog susreta bio u centru pažnje. Podelio je rekordnih 17 žutih kartona, bespotrebno produžio utakmicu 10 minuta i napravio haos na terenu.

Martinez ga je nazvao "beskorisnim", dok je Mesi upozorio Svetsku fudbalsku federaciju.

"Ne možete da postavite takvog sudiju za meč ove veličine. Verujem da FIFA mora da vodi računa o tome", rekao je napadač Pari Sen Žermena.

Pored njegove spomenute fotografije, na društvenim mrežama pojavila se i ona koja prikazuje radovanje Argentinaca nakon poslednjeg jedanaesterca koji je u mrežu sproveo Lautaro Martinez.

Na njoj se vidi veliki broj igrača južnoameričke selekcije koji trče ka Holanđanima i rugaju im se zbog poraza.

Međutim, ponovljeni snimci poslednja dva argentinska penala, pokazuju da su igrači u narandžastim dresovima prilazili izvođačima i pokušali da ih ometu pred udarac, što je potvrio i štoper Nikolas Otamendi.

"Radovao sam im se u face zato što je bio jedan igrač Holandije, koji je prilikom svakog našeg penala, dolazio i govorio svašta izvođačima. Fotografija je izvučena iz konteksta, a mi smo slavili da bismo odgovorili na to", naveo je Otamendi.

Za kraj, Mesi je podvukao da je ova generacija naučila da pati, da je za to nagrađena i da je ostvarila cilj plasmanom među četiri najbolje selekcije na svetu.

U borbi za finale, ekipu Lionela Skalonija očekuje duel sa aktuelnim vicešampionom Hrvatskom, koji je herojski, takođe na penale, eliminisao Brazil.

"Hrvatska je dokazala da je jako dobra...  Videli smo da, ako ih pustimo da igraju, imaju veoma dobre igrače koji znaju kako sa loptom posebno na sredini terena. To je ekipa koja je sa ovim trenerom (Zlatko Dalić) bila već na Svetskom prvenstvu, dobro se poznaju, dobro se slažu i biće jako teško", zaključio je Mesi.

image