Sport

Ibanjez za RT Balkan otkrio tajne uspeha Argentine i Hrvatske: Srce mi je podeljeno

Iskusni Argentinski fudbaler Luis Ibanjez, nalazi se u veoma delikatnoj situaciji pred polufinalni meč Svetskog prvenstva u Kataru. Njegova rodna zemlja sastaje se sa Hrvatskom, u kojoj je fudbalski odrastao i na kraju krajeva u kojoj je zasnovao porodicu i odlučio da živi. Luis je u intervjuu za RT Balkan otkrio koje su to tajne uspeha selekcija Argentine i Hrvatske na Mundijalu u Kataru
Ibanjez za RT Balkan otkrio tajne uspeha Argentine i Hrvatske: Srce mi je podeljeno© Screenshot/Instagram/RFKGrafičar

Luis je rođen i odrastao u Argentini, ali je brzo iz redova Boke otišao put Hrvatske, gde je u narednih sedam godina nastupao za zagrebački Dinamo.

U međuvremenu, oženio se i dobio decu u Hrvatskoj, čiji pasoš danas poseduje.

"Argentinac sam, ali sam dosta vezan za Hrvatsku. Živeo sam sedam-osam godina tamo i nastaviću da živim po završetku karijere tamo sigurno. Žena mi je Hrvatica, deca su mi rođena u Hrvatskoj. Pola srca mi je posvećeno Hrvatskoj, pola života mi je tamo i zaista sam vezan. Zato će ovaj meč polufinala biti izuzetno čudan za mene", počeo je priču "Lučo" za RT Balkan.

Ibanjez trenutno nastupa za Grafičar sa Senjaka, a u intervjuu nam je otkrio da ne uspeva da dovoljno dobro dočara prijateljima u Evropi, šta to za Argentince predstavlja fudbal.

"Skoro svi prijatelji iz Evrope, kolege, saigrači, treneri, koji gledaju i prate Svetsko prvenstvo, kažu da su Argentinci najsrčaniji, najluđi i najglasniji u Kataru. Ne mogu nikome rečima da opišem kako se u Argentini živi za fudbal. Kad Argentina igra, ne postoji ništa drugo, paralisano je sve, niko ne radi, samo se gleda i živi se za fudbal. Tako je i za klupski fudbal, a možete da zamislite tek kada igra reprezentacija."

Luis je fudbalski odrastao u Hrvatskoj, gde je igrao sa velikim brojem doskorašnjih ili sadašnjih reprezentativaca te zemlje.

Otkrio nam je šta je to posebno za ovu reprezentaciju i otkud ovoliki uspeh na najvećim prvenstvima.

"Njihov najbitniji adut je poznanstvo. Godinama je većina igrača tu, znaju se. Novi koji su se priključili, odmah su se prilagodili na metode i kult koji je tu od ranije. Što se tiče njih, oni imaju karakter i to pokazuju svaki meč. Pored neverovatnog kvaliteta koji poseduju igrači poput Modrića, Kovačića, Perišića, Brozovića, njihova borbenost i predanost je nemerljiva."

"Sjajno za njih je što se na takve igrače, priključuju novi talenti, poput malog Gvardiola, koji izgleda kao da ima 30 godina i brojne utakmice u nogama. Mislim da je to razlika koju prave kao reprezentacija, digli su se. U Rusiji su pokazali da mogu, a sada žele da nastave i uspevaju u tome."

Utakmica polufinala Svetskog prvenstva u Kataru će u porodici Ibanjez biti propraćena sa pomešanim emocijama.

"Trenutno sam u Argentini, žao mi je što neću gledati sa ženom i decom utakmicu, mislim da bi bilo neverovatnih scena. Što se tiče dece, rekli su da žele da navijaju za Argentinu, ne zbog mene, mog porekla, već zbog Mesija. Mnogo ga vole, njegov stil igre i to je glavni razlog. Žena će naravno vatreno navijati za Hrvatsku, ali bi bila u manjini u toj situaciji. Sada kad mene nema, moći će malo lakše da izađe sa njima na kraj."

Nekadašnji fudbaler Crvene zvezde, a sada član Grafičara, izneo je mišljenje o reprezentaciji Srbije na Mundijalu u Kataru.

"Falila je sreća. Imali su odličnu ekipu, kvalitetnu na svakoj poziciji, ali nedostajalo je malo sreće. Mogli su i morali da naprave mnogo više. Ne znam kakva je atmosfera bila u ekipi, pročitao sam mnogo loših stvari koje se tiču van terena i to uvek može uticati na ekipu i trenera. To predstavlja neočekivani problem, pod uslovom da je bilo šta od navedenog bilo tačno. Sve u svemu, šteta je što toliki kvalitet nije opravdan i u utakmicama."

Svojevremeno, Ibanjez je imao ponude da nastupa i za argentinsku i za hrvatsku reprezentaciju.

"Imao sam priliku da igram i za jednu i za drugu reprezentaciju i sitnice su odlučile da ne budem deo toga. Selektor Batista me je zvao u reprezentaciju Argentine, ali je povreda odlučila ne zaigram tada. Mislim da je i njegov poziv usledio nakon glasina da bih ja zaigrao za Hrvatsku selekciju, što je takođe bila opcija."

"Nažalost, desilo se to što se desilo i žao mi je mnogo. Naravno, uvek bih voleo da igram za Argentinu, ali mislim da bih više mogao da pomognem Hrvatskoj, koju sam u periodu kada sam najbolje igrao, upoznao njihov sistem i fudbal, poznavao igrače, reprezentativce... Voleo bih da sam odigrao koju utakmicu, mislim da bih mogao da ponudim dosta toga."

Iskusni fudbaler osvrnuo se na činjenicu da je ljuti rival Argentine, selekcija Brazila, koja je važila za glavnog favorita za osvajanje Svetskog prvenstva, izgubila u utakmici koju su rešili fudbaleri Dinama, za koji je Ibanjez nastupao.

"Da, to su momci koje znam, koje sam video dok su rasli u klubu kada sam bio član Dinama. Na prošlom Svetskom prvenstvu u Rusiji, od 11 igrača reprezentacije Hrvatske, sa sedmoricom sam igrao u Dinamu. Drago mi je zbog toga. Dinamo ima odličnu školu, koja mora godišnje da izbaci jednog ili dva odlična igrača."

"Poseduju talentovanu decu i očigledno se vrhunski radi sa njima. Videli smo koliko su im sada značili Livaković, Oršić, Petković, pomenuo sam već Gvardiola, on je neko za koga sam ubeđen da će imati vrhunsku karijeru i koga će brzo pozvati jedan od najvećih klubova."

image