Sport

Siner zaboravio doping skandal i osvojio Ju-Es open: Fric bez šanse u finalu

Janik Siner novi je šampion Ju-Es opena, pošto je u finalu poslednjeg grend slema u sezoni savladao debitanta u borbi za najveće trofeje, domaćeg igrača Tejlora Frica - 3:0
Siner zaboravio doping skandal i osvojio Ju-Es open: Fric bez šanse u finalu© Tanjug/AP Photo/Frank Franklin II (STF)

Siner je slavio po setovima 6:3, 6:4, 7:5 i za samo nešto više od dva sata uspeo da stigne do drugog grend slem trofeja u godini, ujedno i u karijeri.

Italijan, koji je uoči početka turnira u Njujorku bio u centru skandala nakon što je otkriveno da je u martu dva puta pao na doping testu - ali je bio oslobođen sumnji zbog navodnih grešaka njegovog tadašnjeg fizioterapeta, uspeo je da uprkos svemu stigne do još jednog velikog trofeja.

Priče o dešavanjima iz marta ove godine očito nisu previše uticale na prvog tenisera sveta, koji je posle pobede nad Danilom Medvedevom u četvrtfinalu samo potvrdio da u odsustvu Novaka Đokovića i Karlosa Alkaraza nakon ranih ispadanja - njemu nema ko da parira.

Nije to mogao ni Fric. On je postao prvi Amerikanac u finalu Ju-Es opena od 2006. godine i prvi na svim slemovima od Vimbldona 2009. godine. Ipak, 21-godišnji post da neki Amerikanac osvoji grend slem nije mogao da bude prekinut.

Siner je u prvom setu, punom grešaka, uspeo da bude taj koji će da ih načini manje, dok se u drugom igrao veliki broj vrlo kratkih gemova zbog odličnih servisa obojice. Ipak, u ključnom trenutku je Siner napravio brejk i povisio na 2:0, dok Fricu u trećem nije bilo dovoljno ni vođstvo od 5:3.

Amerikanac je na 5:4 servirao da odvede meč u četvrti set, ali je Italijan napravio seriju gemova kojom je trofeju sa Australijan opena pridodao i ovaj sa "Flešing medouza".

Tako će Siner od ponedeljka sa 11.180 bodova biti daleko ispred drugoplasiranog Aleksandera Zvereva sa 7.075, i sve je izvesnije da će Italijan ovu godinu završiti na prvom mestu na svetu, naročito kada se uzme u obzir u kakvoj formi se nalazi.

image