Sport

FIFA u problemu zbog Mundijala 2026. - igraće se 104 utakmice?

Naredno Svetskog prvenstvo 2026. godine moglo bi da broji čak 40 utakmica više nego dosadašnja izdanja
FIFA u problemu zbog Mundijala 2026. - igraće se 104 utakmice?Getty © Win McNamee / Staff

Svetsko prvenstvo u Kataru je ušlo u samu završnicu. U utorak i sredu na programu su polufinala turnira u kojima će se Argentina i Hrvatska, odnosno Maroko i Francuska boriti za plasman u veliko finale.

Ali dok se turnir u Kataru još nije ni završio, FIFA već ima velike probleme povodom Mundijala koji je na programu 2026. godine.

Svetsko prvenstva u SAD, Kanadi i Meksiku biće prvo u istoriji na kojem će nastupiti rekordnih 48 reprezentacija. Zbog toga se već dugo nagađa o sistemu takmičenja u grupnoj fazi, a i RT Balkan je ponudio svoje rešenje ovog zakomplikovanog problema.

No, FIFA je napokon počela da shvata da će imati logističkih problema zbog Mundijala sa 48 selekcija, pošto će ono brojati neverovatne 104 utakmice i moraće da traje duže nego ijedno Svetsko prvenstvo do sada.

"London Tajms" piše da su u FIFA sada bliži odluci da se turnir sa 48 ekipa igra po sistemu 12 grupa sa četiri tima umesto prvobitno planiranih 16 grupa sa tri ekipe. Razlog za to nije samo sportske prirode, već i finansijske - više utakmica znači bogatije ugovore za TV prava.

Ali u tom slučaju, biće neophodno da se odigraju 104 utakmice (72 samo u grupnoj fazi) ne bi li se došlo do novog prvaka sveta, a čitav turnir moraće da traje najmanje 35 dana i to u svojoj "kondenzovanoj" varijanti. Podsetimo, Mundijali sa 32 selekcije se igraju od 1998. godine i na njima se igraju ukupno 64 utakmice. Turnir u Kataru trajaće 29 dana, dok su prethodna izdanja Svetskog prvenstva obično trajala 32 dana.

image