Sport

Lavrov: VADA i MOK sprovode hegemoniju Zapada – to je sportska agresija!

Ruski ministar nazvao sportskom agresijom delovanje Svetske antidoping agencije i Međunarodnog olimpijskog komiteta
Lavrov: VADA i MOK sprovode hegemoniju Zapada – to je sportska agresija!© РИА Новости/Евгений Биятов

Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije, oštro je kritikovao VADA i MOK zbog, kako kaže, sprovođenja hegemonije Zapada i uništavanja olimpijskih vrednosti.

Nedavno je potvrđen sistematski doping u Sjedinjenim Američkim Državama, u kojem je svog uticaja imala i Svetska antidoping agencija, ali američki sportisti nisu sankcionisani, čak su i nastavili da se bave sportom uprkos dopingu.

Za to vreme, Rusiji je i dalje zabranjeno učešće na međunarodnim takmičenjima, a nekima se i oduzimaju medalje, kao što je to slučaj sa bivšom atletičarkom Tatjanom Tomašovom.

"Ovo je sportska agresija", istakao je Lavrov u dokumentarnom filmu "Sovjetski proboj".

"VADA i MOK su sada udružili snage kako bi potpuno pregazili principe olimpijskog pokreta i konačno iskoristili sport za interese zadržavanja zapadne hegemonije u svim sferama ljudskog života."

Naveo je jedan primer koji jasno pokazuje dvostruke standarde kod vodećih ljudi olimpijskog pokreta.

"Kada je grupa država sa Bliskog istoka predložila razmatranje učešća Izraela na Olimpijskim igrama u Francuskoj, MOK je kategorički odbio ovaj predlog."

Ipak, u Rusiji ne jenjava nada da će ovakvom režimu uskoro doći kraj i da će uslediti povratak na međunarodna takmičenja.

"Trenutno vođstvo MOK-a, na moju veliku žalost, sahranjuje olimpijski pokret. Uveren sam da će se pojaviti novi oblici koji će očuvati duh fer takmičenja i poštovanja protivnika", zaključio je Lavrov.

image