Sport

Legendarni Rus učinio nešto što niko nije u NHL ligi

Ruski hokejaš postigao 800. gol u najjačoj ligi na svetu i postao prvi igrač koji je to učinio sa jednim klubom
Legendarni Rus učinio nešto što niko nije u NHL ligiGetty © Kirk Irwin / Stringer

Slavni Rus Aleksander Ovečkin, član Vašington kepitalsa, postigao je het-trik kojim je vodio svoj tim do ubedljivog trijumfa nad Čikago blekhoksima (7:3) i usput ispisao nove stranice istorije.

Ovečkin je postao tek treći hokejaš u istoriji NHL lige koji je ušao u "klub 800", ali prvi kojem je to pošlo za rukom noseći samo jedan dres. Ispred njega su samo legendarni Kanađanin Gordi Hau koji ima gol više, dok je neprikosnoveni na prvoj poziciji Vejn Grecki sa 894.

"Ogroman broj. Najbolje društvo koje možete da zamislite kada počnete da se bavite hokejom je Gordi", počeo je Ovečkin.

"Osam stotina, treća sam osoba koja je postigla toliko golova. Bez mojih saigrača, organizacije, navijača i porodice, nikada ne bih dostigao taj broj i ne bih sada razgovarao sa vama o tome."

Prvi gol u "Junajted centru" u Čikagu postigao je posle samo 24 sekunde utakmice, dok je drugi dao tokom pauer-pleja, takođe u prvoj trećini. Treći, jubilarni, 800. u karijeri, stigao je u samoj završnici kada je pogodio praznu protivničku mrežu.

Tada je krenulo veliko slavlje Kepitalsa i saigrači su mu pohrlili u zagrljaj, kako bi zajedno proslavili veliki uspeh.

Ovečkin je prvi gol u NHL-u postigao na svom debiju 2005. godine, protiv Kolumbus blu džeketsa, u pobedi rezultatom 3:2.

Slavni Rus rođen u Moskvi ima 37 godina, a priliku da se izjednači sa Hauom, ili ga možda i prestigne, imaće u četvrtak, kada Vašington dočekuje Dalas stars.

image