Sport

"Hrvati mi doneli 100.000 maraka u koferu, sve sam odbio zbog Zvezde"

Siniša Mihajlović je tokom prebogate karijere imao mnogo situacija vrednih prepričavanja, a jedna takva je s kraja 80-ih godina prošlog veka, kada je bio jedan od najtraženijih fudbalera u bivšoj Jugoslaviji
"Hrvati mi doneli 100.000 maraka u koferu, sve sam odbio zbog Zvezde"© FK Crvena zvezda

Užasne vesti potresle su Srbiju, ali i čitav svetski fudbal. Siniša Mihajlović je preminuo u 54. godini nakon višegodišnje borbe sa teškom bolešću.

Klubovi širom Evrope i nekadašnji saigrači i rivali Mihajlovića opraštaju se od legendarnog fudbalera i uspešnog trenera. Slavni Miha bio je fajter do poslednjeg dana, a njegova prebogata igračka karijera brojala je nekoliko neverovatnih anegdota. Poput one kako je odbio Dinamo Zagreb zbog Crvene zvezde.

Mihajlović je bio rođen u Vukovaru i odrastao je na prostoru današnje Hrvatske. Tamo je tokom građanskog rata njegova porodica žestoko propatila. Ipak, tokom profesionalne karijere, nakon nastupanja za lokalni klub Borovo, želeo je isključivo da nosi dres Zvezde.

Nije odustajao od tog sna čak ni kada je bio na probi u Zvezdi i nije oduševio.

"Bili su kod mene Karasi i Aćimović u kući posle te neuspešne probe u Zvezdi, pa se opet ništa nije dogodilo, tek onda tamo u 20-21. godini kada je došlo do transfera. Dotad sam sa Borovom igrao jaku treću ligu, protiv timova iz čitave Hrvatske. Išli smo autobusom, krenemo ujutru, dođemo uveče, odigramo utakmicu, i onda sutradan nazad. Bio sam te godine proglašen za najboljeg igrača treće lige, sa 17-18 godina", prisećao se Mihajlović u velikom intervjuu za za klupsku televiziju Crvene zvezde.

U to vreme, talentovani Mihajlović privlačio je pažnju najvećih klubova Jugoslavije.

"Zvali su me Hajduk, Dinamo, ali nisam hteo tamo, samo u Zvezdu. Znao sam, ipak, kad ste klinac da u Zvezdi mnogo teško možete proći, već samo kao već formiran igrač. Došla mi je onda ponuda od Vojvodine, od Miše Kosanovića, za mnogo manje para. Moram samo da napomenem da nijedna moja odluka nije bila vezana za pare, nego za ono što osećam", prisećao se Miha, otkrivši usput do tada nepoznate detalje.

"Od Hajduka sam imao na stolu 150.000 maraka godišnje, za četiri sezone, od Dinama isto. Sećam se, čeka me 'BMV 318' kad sam bio na pripremama sa reprezentacijom, kažu 'potpiši i vozi ga u Borovo'. Sad zamislite mene sa 18 godina kako ulazim u Borovo sa BMV-om! I ja šta da radim, što da ne potpišem, uzmem kola i boli me... Ali nisam takav bio. Donosili su mi kući čak pare u koferu, 100.000 maraka kao kaparu, keva samo što nije pala u nesvest. Ja kažem 'ne, ne, neću'. 'Nisi normalan, što nisi uzeo te pare', govorila mi je majka. Otišao sam u Vojvodinu zato što je u Srbiji, tamo sam potpisao za 5.000 maraka po sezoni, za četiri godine", otkrio je Siniša Mihajlović.

Nakon dve sezone u Borovu i isto toliko u Vojvodini, 1990. godine je stigao u Crvenu zvezdu, sa kojom je 1991. godine postao prvak Evrope i sveta.

image