Sport

Mari olakšao put Đokoviću - pet sati drame i spašena meč lopta protiv Beretinija

Britanac je ostvario najveću pobedu na grend slemovima otkako je operisao kuk
Mari olakšao put Đokoviću - pet sati drame i spašena meč lopta protiv BeretinijaGetty © Clive Brunskill / Staff

Prošle su četiri godine otkako je Endi Mari doživeo poraz na Australijan openu, nakon čega je izjavio da je moguće da je to njegov poslednji meč u karijeri. Nekadašnji svetski broj jedan je od tada prošao operaciju, ubacivanje metalnog kuka i daleko više padova nego uspona.

Ipak, četiri godine kasnije, uspeo je da ostvari najveći grend slem trijumf otkako je operisao kuk, pošto je u prvom kolu Australijan opena eliminisao 13. nosioca Matea Beretinija u meču koji je trajao skoro pet sati.

Mari je savladao finalistu Vimbldona iz 2021. godine rezultatom 6:3, 6:3, 4:6, 6:7, 7:6, i to nakon što je uspeo i da spasi meč loptu. Na kraju, posle mnogo preokreta i četiri sata i 49 minuta igre, eliminisao je favorizovanog Italijana i tako "sklonio" Beretinija iz četvrtine žreba u kojoj se nalazi i Novak Đoković.

Britanac je fenomenalno otvorio meč, ali je u svom uobičajenom stilu dozvolio Italijanu da se ne samo u potpunosti vrati u meč, već i da bude na poen od pobede. Ipak, izdržao je i podsetio na svoje najbolje dane, pa će u drugom kolu igrati protiv Tanasija Kokinakisa ili Fabija Fonjinija (meč prekinut pri vođstvu Australijanca 2:0 u setovima).

image