Sport

Zabranjeno isticanje ruskih i beloruskih zastava na Australijan openu

Organizatori teniskog turnira Australijan open, zabranili su isticanje ruskih i beloruskih zastava tokom takmičenja, nakon što su gledaoci unosili nekoliko na tribine prvog dana ovogodišnjeg izdanja grend slem turnira
Zabranjeno isticanje ruskih i beloruskih zastava na Australijan openuGetty © Daniel Pockett

Razlog za ovakvu odluku je to što je tokom meča prvog kola između Ruskinje Kamile Rakimove i Ukrajinke Katerine Baindl, na tribinama istaknuta ruska zastava, nakon čega je protestovao ukrajinski ambasador u Australiji Vasil Mirošničenko, prenosi AP.

"Naša početna politika je bila da navijači mogu da unose zastave, ali ne mogu da ih koriste da remete takmičenje", navodi se u saopštenju Tenis Australije.

Politika australijskog teniskog saveza podrazumeva da je ruskim i beloruskim igračima dozvoljeno da se takmiče na turniru, ali samo kao "neutralnim" sportistima, odnosno njihova nacionalnost nije navedena ni u jednom zvaničnom rasporedu ili rezultatima, a zastave njihovih zemalja nisu prikazane ni na TV grafikama.

Ambasada Rusije u Kanberi oštro je osudila odluku organizatora.

"Odluka da se zabrani isticanje zastava Rusije i Belorusije na Australijan openu, još jedan je primer neprihvatljive politizacije sporta", stoji u saopštenju ambasade.

Ruski teniseri Danil Medvedev, Karen Hačanov i Andrej Rubljov ostvarili su pobede u prvom kolu premijenog grend slema nove sezone.

image