Sport

Novak potvrdio za RT Balkan: Kada tenis prihvati naš sindikat, borićemo se za Ruse!

Srpski teniser Novak Đoković pričao je o problemu sa kojim se susreću ruski i beloruski teniseri na ATP turu i šta po tom pitanju može da učini Izvršni komitet Asocijacije profesionalnih tenisera
Novak potvrdio za RT Balkan: Kada tenis prihvati naš sindikat, borićemo se za Ruse!Getty © Mark Kolbe

Novak je nakon pobede nad Dimitrovom veliki akcenat stavio na njegov zdravstveni status.

"Pričali smo. Stanje nije idealno, dosta je neizvesnosti kako će se noga ponašati. Okolnosti su nepredividive, svašta može da se desi. Jedan ishitren potez, okret, doskok može da izazove dalje probleme. Tako je bilo danas u nekoliko navrata, više nego u drugom meču. Nastaviću sa tom nekom rutinom oporavka, ne treniram danima između. Dajem sebi što više prostora da se noga oporavi i dovede u prihvatljivo, dovoljno dobro stanje", rekao je Đoković.

Srpski teniser je potom za RT Balkan pričao o radu Izvršnog komiteta Asocijacije profesionalnih tenisera (PTPA), čiji je osnivač.

"Imali smo sastanke, nekoliko njih. Izvršni komitet igrača smo sastavili i okupili se u privatnom ambijentu. Nakon toga smo organizovali prezentaciju, prisustvovali su izvršni direktor i 50-ak igrača sa različitih nivoa. To je organizacija igrača koja je otvorena za sve i tu nema nikakvih restrikcija. Želimo da obuhvatimo što više igrača, rangiranih što niže, jer je njima potrebna najveća pomoć. To je glavni problem poslednjih 15 ili 20 godina, jako se malo posvećuje pažnja tom početnom, prvom nivou profesionalnog tenisa. Prvi rang obuhvata i pokriva ITF, ATP pokriva drugi stepen, ali to opet ne mora da znači da se ne staraš o tim igračima", izjavio je Novak.

Najbolji srpski teniser osvrnuo se i na situaciju u kojoj su ruski i beloruski teniseri, kojima je bio zabranjen nastup na pojedinim turnirima.

"Moramo svi da uradimo bolji posao i dosta ima tu stvari. Tek smo krenuli, imamo neke moćne, uticajne i bogate ljude koji su ubacili veliku sumu novca kako bi finansirali strukturizaciju naše organizacije, što je sjajno. Imamo pravnu i finansijsku osnovu, ali da bi mi došli u situaciju da se zagovaramo za prava nekih igrača, na primer ruskih, koji su zbog stvari koje nisu tenis došli u situaciju koja im je donela dosta poteškoća. Nije im dozvoljeno da igraju na Vimbldonu i na drugim nekim turnirima, da ne mogu da nose svoje zastave i takve stvari, to je samo jedan primer. Da bi mi kao organizacija mogli da budemo ovlašćeni i u poziciji da pregovaramo za njih, mi moramo da budemo prihvaćeni od strane teniskog ekosistema. To su VTA, ATP, ITF, grend slemovi i to trenutno nije slučaj. Ipak, ima dosta pozitivnih znakova i signala", odgovorio je Đoković na pitanje RT Balkana nakon meča.

Asocijacija profesionalnih tenisera, nalik je teniskom sindikatu koji je osnovao Novak Đoković u nameri da se zastupaju prava igrača širom sveta.

Govorio je Novak i o narednom izazovu na Australijan openu, domaćem teniseru Aleksu de Minoru.

"Veliki izazov. Sigurno će atmosfera biti naelektrisana. Kada imate iskustvo igranja protiv Hjuita i ostalih australijskih igrača, imam to iskustvo. Znamo se prilično dobro, proteklih godina smo gledali", zaključio je Đoković.

Novak je govorio i o podršci koju ima sa tribina, ali i dobacivanje tokom poena.

"Svestan sam da je u žaru borbe, ja se iznerviram ponekad zbog toga što se desilo danas. Znam da je njihova namera dobra. Ne mogu da kažem da sam ljut. Eto, samo nek pokušaju da kad je krenuo poen, bitan servis, da se komentari sačuvaju za posle poena. Uzbuđenje je veliko, prate ljudi, žele najbolje. Ovakav meč je privukao puno pažnje, dozvolio je ljudima da se osete kao deo toga. Nije ništa strašno", ističe Đoković.

image