Sport

RT Balkan na raskrsnici svetskog tenisa: Kakva je budućnost Rusije?

Septembar će biti mesec za odlučivanje o sudbini "belog sporta", kada će u Kankunu biti organizovani izbori za predsednika Međunarodne teniske organizacije (ITF). Među mnogim temama od kojih će zavisiti pobeda kandidata, jedna od najvažnijih biće i ona koja se tiče suspenzije ruskih i beloruskih igračica i igrača – kakva je njihova budućnost?
RT Balkan na raskrsnici svetskog tenisa: Kakva je budućnost Rusije?Getty © Darrian Traynor / Stringer

RT Balkan prisustvovao je obraćanju Ditlifa fon Arnima, predsednika Teniske asocijacijacije Nemačke, koji je pre nekoliko sedmica podneo zvaničnu kandidaturu za predstojeće izbore.

Fon Arnim će biti protivkandidat Dejvidu Hagertiju, Amerikanci koji je od 2015. godine na čelu najveće teniske organizacije.

Nemac ima 63 godine, za sebe ističe da je bio prosečan teniser, ali da ima iskustvo igranja i može da se poistoveti sa igračima.

Ima iskustvo i direktora turnira iz serije 250, a bio je i na poziciji direktora Svetskog timskog prvenstva (World Cup Team), ekipnog takmičenja u Diseldorfu koje je trajalo do 2012. godine.

"Mislim da je ITF bio veoma jasan da trenutno prati preporuke Međunarodnog olimpijskog komiteta. MOK će u narednih nekoliko nedelja ponovo razmatrati šta želi da uradi po ovom pitanju", počeo je Fon Arnim odgovor na pitanje RT Balkan.

"Mislim da u ovom trenutku treba da pratimo ono što MOK predlaže, ali će me izuzetno zanimati kakav će ishod biti u sledećim danima."

Odluke ITF-a, barem trenutno, zavise od MOK-a

Posebno će biti važno kako će se odnositi po pitanju učešća Rusa i Belorusa na Vimbldonu. Spekuliše se da bi njima ponovo mogao da bude zabranjen nastup na trećem grend slemu sezone, kao što je to bio slučaj i prošle godine.

Zbog sankcija uvedenih ruskim sportistima, teniseri nisu mogli da učestvuju na Vimbldonu, a krovne teniske organizacije su napravile dodatnu pometnju kontrapotezima.

Teniska asocijacija profesionalaca (ATP) i Ženska teniska asocijacija (VTA), kao odgovor na to saopštenje Vimbldona, donele su odluku da zabrane bodovanje na turniru u Londonu.

U toj situaciji ITF nije mnogo uticao na ono što su čelnici Vimbldona izrekli, iako se pod njegovom ingerencijom nalaze sva četiri grend slema.

"Zanimljiva je odluka na Engleskoj. Šta će uraditi i kakva su im očekivanja? Koliko sam uspeo da čujem, imaju mnogo jasniju sliku nego u Nemačkoj. Ako budu ponovo odlučili isto, imaće problema sa ATP i VTA licencama."

Za kraj ovog pitanja, dodao je nešto što tako jasno oslikava trenutno stanje u tenisu.

Moramo imati jasnu sliku o situaciji oko ruskih igrača, ali mislim da nećemo biti ujedinjeni.

Fon Arnim nije predstavio zvaničnu viziju onoga što želi da postigne kao predsednik ITF-a, pa nije ni iznosio lično mišljenje o pitanju koje je jedno od najvažnijih u ovom trenutku.

Status Rusije i Belorusije – ima li šanse za promenu?

RT Balkan saznao je od ljudi bliskima njegovoj administraciji da Nemci žele da se Rusi i Belorusi takmiče na najvišem nivou.

Tenis je jedan od retkih sportova koji su pogođeni sankcijama, a u kojem nije došlo do potpune zabrane sportista. Oni se trenutno ne takmiče pod zastavom svoje zemlje i pitanje je da li će moći da igraju na terenima Ol Ingland kluba.

Na Australijan openu navijačima je zabranjeno unošenje ruskih zastava na tribine.

Kada su u pitanju ostali problemi, njih ima mnogo, ali Ditlif nije želeo samo da kritikuje aktuelnog predsednika Hagertija.

"Mislim da je bilo dobrih poteza, pogotovo u juniorskom tenisu. Komunikacija između ITF i federacija može da bude bolja, to se videlo na primeru Dejvis kupa – u Nemačkoj smo bili iznenađeni kada smo čuli da se raskida ugovor sa 'Kosmosom'."

Investiciona grupa "Kosmos", čiji je osnivač bivši španski fudbalski reprezentativac Đerar Pike, iznela je 2019. godine grandiozni plan za reformaciju Dejvis kupa, timskog takmičenja starog više od jednog veka.

Po planu koji je trebalo da traje 25 godina, oko tri milijarde dolara projektovano je da se ulije u tenis, ali je ITF pre nekoliko dana saopštio da je raskinuo ugovor sa "Kosmosom".

Fon Arnim rekao je da ima i drugih tema osim Dejvis kupa, Bili Džin King kupa i olimpijskih igara, ali reprezentativno takmičnje naravno izazivalo najveće interesovanje novinara.

"Problem je što ne znamo početnu poziciju, da vidimo šta se dešava, a tek onda da mislimo o formatu. Ono što je sigurno jeste da ne možemo da menjamo format četiri puta u pet godina. Treba da vidimo šta je cilj Dejvis kupa – da li je to da promovišemo tenis širom sveta, trebalo bi da bude… Ili je za marketing ili nešto treće. Mnogo je otvorenih pitanja, i za Dejvis kup i za Bili Džin King kup."

ITF mora da bude jači od ATP-ja i VTA

Posebnu pažnju, kako kaže, posvetiće ojačanju organizacije koja je u mnogim segmentima slabija od ATP i VTA.

Delimično je i to razlog zbog čega ne postoji jedinstvo u odlučivanju o "slučaju Vimbldon".

"ATP i VTA su trenutno jači, oni imaju svoje interese, a mi iz ITF-a moramo da povratimo važnost i da budemo bitan faktor, da govorimo u korist tenisa i o tenisu, a ne toliko o finansijama, marketingu..."

"Na primer, ko govori o tome kako da privučemo decu? Moramo ljudima da stavimo do znanja koliko je tenis zapravo dobar sport. Znam da neki grend slemovi podržavaju naš program, to je dobar početak. Moramo da sarađujemo i sa ATP i VTA", zaključio je Ditlif fon Arnim.

Izbori za novog predsednika biće organizovani u septembru u Kankunu i tada će biti jasno u kom pravcu će nastaviti da se kreće "beli sport".

Takođe, postaće mnogo jasnije da li će najveće teniske organizacije nastaviti da svoje interese ostvaruju preko leđa onih koji su to najmanje zaslužili – teniserki i tenisera iz Rusije i Belorusije.

Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

image
VV inauguration
banner