Sport

Safiuljin za RT Balkan: Navijači će nas podržavati i bez zastava!

Odluka organizatora Australijan opena da ukine isticanje ruskih i beloruskih zastava neće uticati na podršku koju Rusi imaju u Melburnu, ističe za RT Balkan teniser Roman Safiuljin
Safiuljin za RT Balkan: Navijači će nas podržavati i bez zastava!Getty © Brett Hemmings / Stringer

Na prvom grend slemu zabranjeno je isticanje obeležja Rusije tokom takmičenja, nakon što su gledaoci unosili nekoliko zastava na tribine prvog dana turnira.

Razlog za ovakvu odluku je to što je tokom meča uvodne runde između Ruskinje Kamile Rakimove i Ukrajinke Katerine Bajndl, na tribinama istaknuta ruska zastava, nakon čega je protestovao ukrajinski ambasador u Australiji Vasil Mirošničenko.

Politika je ponovo uplivala gde joj nije mesto i organizatori su bili primorani da naprave radikalan potez, ali Safiuljin ističe da će podrška Rusima verovatno biti jača.

"Nisam znao za tu odluku, ali ljudi koji dolaze da navijaju za nas nastaviće da to čine i bez zastava", istakao je Roman Safiuljin za RT Balkan.

Uvek je lepo imati podršku. Ne verujem da će to što su zabranjene zastave mnogo uticati na naše navijače. Siguran sam da će nastaviti da nas podržavaju kao do sada.

Zbog sankcija uvedenih ruskim sportistima, teniseri prošle godine nisu mogli da učestvuju na Vimbldonu, a krovne teniske organizacije su napravile dodatnu pometnju kontrapotezima.

Teniska asocijacija profesionalaca (ATP) i Ženska teniska asocijacija (VTA), kao odgovor na saopštenje Vimbldona povodom nastupa Rusa, donele su odluku da zabrane bodovanje na turniru u Londonu.

Safiuljinov sunarodnik i kolega iz reprezentacije Andrej Rubljov nedavno je istakao da bi to moglo da se ponovi, optuživši britansku vladu da joj je politika važnija od mira.

"Ostalo je još pola godine do Vimbldona, tako da imamo dovoljno vremena. Iskreno, nisam do sada čuo za to – prvi put od Vas čujem da se spekuliše da nećemo moći da igramo. Moraćemo da sačekamo odluku i nadamo se najboljem."

Kada je u pitanju Australijan open, Roman je istakao da je zadovoljan odlukom organizatora da Rusima dozvole nastup jer bi, u suprotnom, napravio veliku pauzu tokom trajanja turnira.

Kako kaže, bio bi bez posla, pošto su jedine tri alternative u ovom trenutku čelindžeri u Španiji, Brazilu i na Tajlandu.

"Dozvolili su nam da igramo, i to je najvažnije. Da nismo dobili mogućnost da nastupimo, bio bih bez posla. Ponovo igramo bez nacionalnih obeležja, mogu da razumem zašto se to dešava. Nažalost, ništa ne mogu da uradim povodom toga."

Safiuljin nije uspeo da se plasira u drugo kolo, pošto je izgubio od Denisa Kudle rezultatom 3:6, 7:5, 7:6 (8:6), 6:3.

Iako je dobio prvi set, nije uspeo da nastavi sa dobrom igrom, delom i zbog teških uslova za tenis, a delom i što je u odsudnim trenucima grešio više od protivnika.

"Uslovi nisu bili dobri, bilo je veoma vetrovito. On je uspeo da se bolje snađe od mene, posebno u najvažnijim trenucima u drugom i trećem setu. Od tada je nivo njegove igre počeo da raste i u četvrtom je igrao mnogo bolje od mene", analizirao je meč, ali je dodao da može da izvuče i pozitivne stvari.

"Generalno, mislim da sam u ovom meču igrao dobro. Ipak, bilo je određenih grešaka u nekim trenucima, posebno u onim kada se rezultat lomio. Nisam previše razočaran svojom igrom, ali jesam rezultatom. Šta je tu je, ostaje mi da nastavim da treniram i radim koliko god je to moguće."

Sada ga očekuje povratak u Evropu i priprema za sledeće turnire, ali još nije siguran gde će igrati.

"Za sada još nisam siguran. Najverovatnije ću igrati u Monpeljeu i u Roterdamu, ukoliko budem uspeo da upadnem u glavni žreb. Za Dohu i Dubai ću morati da sačekam i budem spreman da upadnem, a možda i odigram jedan čelindžer pre Monpeljea."

Da li možemo da očekujemo da će učestvovati na Srbija openu, koji će samo ove godine biti prebačen u Banjaluku...

"Još nisam pogledao kalendar, sezona na šljaci dolazi za dva-tri meseca. Ima vremena do tada i zavisiće od renkinga koji budem imao u tom trenutku. Voleo bih da dođem u Banjaluku, možda i hoću, ali još ne mogu sa sigurnošću da kažem", zaključio je Safiuljin za RT Balkan.

image