Sport

U Melburnu igrači igraju dva različita Australijan opena – šta je razlog?

Uslovi u različitim delovima Melburn parka ove godine nisu isti i tretman koji dobijaju najbolji razlikuje se od onog za slabije rangirane učesnike
U Melburnu igrači igraju dva različita Australijan opena – šta je razlog?Getty © Mark Kolbe

Australijan open igra se na tvrdoj podlozi od 1988. kada je završena era na travi. U nekoliko navrata organizatori su menjali vrstu betona, pa teniseri od pre tri godine takmiče na terenima koje pravi kompanija "Grin set".

Podloga se sastoji iz mešavine tri različita materijala koji se postavljaju preko betonske ili asfaltne podloge, prego čega ide akrilni završni premaz.

Iako bi na svakom od terena u kompleksu trebalo da budu isti ili slični uslovi, to ove godine nije slučaj.

"Mislim da nikada nisam igrao na bržem terenu, niti igde gde su brži uslovi, da li na ATP turu ili grend slemovima", otvorio je ovu temu srpski reprezentativac Laslo Đere.

Đere je prvi put u karijeri ostvario pobedu na Ozi openu u šestom pokušaju, bio je bolji od Belgijanca Zizua Bengsa i plasirao se u drugu rundu.

Njih dvojica su rekete ukrstili na terenu 14 koji je smešten u samom uglu Melburn parka i ima jednu malu tribinu.

Momak iz Sente relevantan je da govori o ovoj temi jer je imao prilike da oseti uslove i na najvećem stadionu.

"Imao sam priliku prekjuče da treniram na 'Rod Lejver areni' – ne može da se poredi sa ovim terenom. Ne očekujem 'Rod Lejver', ali makar neki 'šoukort'."

Đere je rekao da je nepisano pravilo na grend slemovima da su tereni na najvećim stadionima obično malo sporiji nego spoljašnji.

"Nadam da će nas staviti možda na neki veći teren, koji je je malo sporiji, što bi mi odgovaralo", dodao je Laslo.

Pored podloge, veliku razliku u odnosu na prethodna izdanja prave i loptice.

Od ove godine igra se lopticama kompanije "Danlop" koja slavi zlatni jubilej – 100 godina postojanja. One su, prema izjavama teniserki i tenisera, sklonije habanju i brzo izgube početnu prodornost.

"Ove godine promenjene su loptice. Što duže igrate meč, to razmene postaju duže, loptice se raščupave i veće, pa je sve sporije", otkrio je Novak Đoković.

Najbolji srpski sportista uspešno je započeo pohod ka novom peharu sigurnim trijumfom nad Robertom Karbaljesom Baenom u tri seta.

Novak, koji je bio deo najdužeg finala u istoriji grend slemova, kada je 2012. pobedio Rafaela Nadala, ima zanimljivu teoriju kako će novonastali uslovi uticati na "beli sport".

"Video sam da Popirin igra više od četiri sata. Rud je u prvom meču igrao duže od tri i po sata. Mislim da ćemo viđati sve duže mečeve ove godine nego prethodne", naveo je Đoković tokom konferencije za medije.

"Jedan od najvećih razloga za to su loptice jer, posebno na velikim stadionima, ne mislim da se brzina podloge previše menjala. Spoljašnji tereni su veoma brzi, ali na stadionima su sporiji. Ipak, loptice su mnogo sporije i to utiče na igru."

Suštinski, to znači da teniserke i teniseri paralelno igraju dva različita Australijan opena – jedan na "Rod Lejver areni", "Margaret Kort areni" i "Džon Kejn areni", a drugi na ostalim terenima.

Rafael Nadal je bio mnogo oštriji u kritikama.

"Kažu da su iste, ali loptice su lošijeg kvaliteta, bez sumnje. O tome ne moramo više da razgovaramo to je ono što imamo i moramo sa njima da igramo", rekao je Španac i u cugu nastavio:

"Mislim da loptice ne dobijaju spin kao obično. Posle samo nekoliko udaraca potpuno izgube pritisak. Mnogo je teže udariti je sa pravom dozom spina i mislim da je lakše kada igrate ravnije."

Đere ipak ima malo drugačija iskustva sa "Danlopovim" lopticama.

"Sigurno je i vrućina igrala ulogu, a u Australiji su generalno brži tereni nego u Njujorku. Loptice isto mnogo lete, to možda nije do terena. Ne raščupave se, nego više oćelave kako mi to volimo da kažemo."

Kada mu je srpski kolega rekao da je "bik sa Majorke" izjavio nešto potpuno drugačije, imao je zanimljiv odgovor:

"Je l'? To možda na 'Rod Lejver areni'... Raščupaju se, ali ne toliko. Sigurno ima razlike barem 30 odsto", zaključio je Đere.

image