Sport

I Melburn je video rusku moć

Ruski teniseri, oni od kojih se to nije previše očekivalo, pokazali su svu moć i raskoš svog talenta sedmog dana Australijan open
I Melburn je video rusku moć© Tanjug/AP Photo/Mark Baker

Dan je počeo velikim iznenađenjem koje je napravila Elena Ribakina, 23-godišnjakinja iz Moskve koja igra pod zastavom Kazahstana.

Aktuelna šampionka Vimbldona, prošle sezone uspela je da "nadmudri" organizatore koji su Rusima zabranili učešće i kao predstavnica Kazahstana naprave senzaciju i dođe do titule.

Elena je velike uspehe nastavila u Melburnu gde je srušila prvu favoritkinju Igu Švjontek u četvrtoj rundi, rezultatom – 6:4, 6:4.

Ona je u svakom od setova pravila po dva, a pretrpela po jedan brejk i završila posao za sat i po vremena. Time je i organizatorima stavila do znanja da više obraćaju pažnju na nju, pošto su je, iako je prošle sezone osvojila najveći trofej u tenisu, u prethodnoj rundi stavili na teren broj 13.

"Hm, pa to je motiv više da pobeđujem. Možda me sledeći put stave prvi meč negde drugo, a ne na terenu 13", izjavila je Ribakina.

Poljakinja, koja igra nestvarno u poslednjih godinu dana, ostala je bez odgovora na igru rivalke.

"Osećala sam pritisak, osećala sam da više ne želim da izgubim više nego što želim da pobedim. Protraćila sam previše energije na brigu pre turnira i u ranoj fazi turnira. Osetila sam da nemam rezerve u sebi koja bi mi omogućila da se borim još više", rekla je Švjontekova.

"Osećam da sam nazadovala u pristupu najvećim turnirima. Obično kada se vratim u set, uspevam da održim taj nalet. Svaka joj čast što mi to nije dozvolila."

Šta tek onda reći za Karena Hačanova – još jedan Moskovljanin nastavio je turnir iz snova i prvi put se plasirao u četvrtfinale.

Hačanov je sada kompletirao četvrtfinala na svakom od grend slemova (došao do najbolja četiri na Ju-Es openu 2022.), a sada je demolirao Jošihita Nišioku.

Karen je odigrao dva najimpresivnija seta u dosadašnjem toku turnira, da bi na kraju bio bolji od Japanca rezultatom 6:0, 6:0, 7:6 (7:4).

Malo je nedostajalo da ispiše istoriju i postane prvi čovek koji je u Melburnu pobedio meč sa tri puta po 6:0, ali je Nišioka ipak pružio nešto ozbiljniji otpor u poslednjem delu igre.

Protivnik trenutno 20-igrača na ATP rang-listi u sledećem susretu očekuje pobednik susreta Hubert Hurkač – Sebastijan Korda.

image