Sport

Mit o pravoj vrednosti Mančester junajteda

Mančester junajted je poznat kao jedan od najvećih klubova u svetu sporta, uprkos činjenici da se poslednjih godina nalazi u lošem periodu. Klub se prodaje za željenih šest do sedam milijardi dolara, ali istraživanje "Fajnenšel tajmsa" govori da je ta cifra daleko manja u realnosti
Mit o pravoj vrednosti Mančester junajtedaGetty © Catherine Ivill

Pobeda u Liga kupu donela je trofej na "Old Traford", prvi posle pet godina. U istom periodu, navijači Junajteda su gledali gradskog rivala kako podiže trofej Premijer lige četiri puta.

Pre dve godine, "građani" su nadmašili Junajted i van terena, pošto su njihovi godišnji prihodi prvi put premašili prihod tradicionalnog evropskog finansijskog superkluba.

Iako Junajted trenutno uživa u renesansi pod novim trenerom, Holanđaninom Erikom ten Hagom, vlasnici, bogata porodica Glejzer, ipak su stavili klub na prodaju, sa prijavljenom ciljnom cenom od šest do sedam milijardi dolara, uključujući dug, koji bi srušio rekorde za bilo koji sportski tim.

Do sada je poznato da su samo dva ponuđača podnela predlog, a takvu procenu je teško podržati bilo kojom konvencionalnom finansijskom metrikom.

"Leksove" sopstvene kalkulacije sugerišu da klub vredi oko 1,6 milijardi dolara, a čak i trenutna vrednost preduzeća od 4,5 milijardi dolara na koju se podrazumeva cena akcija Junajteda zahtevala bi neizvodljivo visok rast prihoda i profita da bi se opravdala cena.

Činjenica da su Glejzeri, koji su bili među prvim stranim investitorima u najboljim engleskim fudbalskim klubovima kada su kupili Junajtedov kapital za 790 miliona funti 2005. godine, odlučili da sada prodaju klub, možda govori da bi ovo mogao biti vrhunac tržišta za takvu trofejnu imovinu.

Već poznat scenario

Jedan od faktora koji su verovatno ubrzali odluku Glejzera da stave Junajted na prodaju bila je prodaja Čelsija u maju za 3,2 milijarde dolara, koja je bila neophodna zbog sankcija bivšem vlasniku Romanu Abramoviču.

Kupovina Čelsija od strane američkog finansijera Toda Bolija i njegovih partnera navela je mnoge vlasnike da razmotre potencijalnu vrednost sopstvenih klubova.

U novembru su se pojavili navodi da "Fenvej Sports Group", vlasnik američkog brenda u čijem vlasništvu su i bejzbol tim Boston Red Soks, razmatra prodaju Liverpula, što je ta kompanija naknadno demantovala.

Braća Džoel i Avram Glejzer, dvoje od šestoro dece pokojnog Malkolma Glejzera, najavili su kasnije istog meseca da će tražiti spoljni kapital, ali i da bi mogli da idu i na potpunu prodaju Junajteda.

Glejzerovi kontrolišu 95 odsto akcija Mančester Junajteda, tako da nije izvesno da bi neki od manjih akcionara mogao da spreči prodaju kluba.

Oni su imenovali "Rejn grupu", istu trgovačku banku koja je vodila prodaju Čelsija, da vodi proces nadmetanja sa početnim ponudama koje su sada uključene.

Dva potencijalna kupca su javno objavila svoje interesovanje: ser Džim Ratklif, navijač "crvenih đavola" i milijarder, vlasnik petrohemijskog proizvođača "Ineos", i šeik Džasim bin Hamad al-Tani, sin bivšeg premijera Katara i predsednik Katarske islamske banke, koji takođe tvrdi da navijač Mančester Junajteda.

Katarska država već poseduje šampiona Francuske Pari Sen Žermen preko "Katar Sports Investments".

UEFA, vodeće telo za fudbal u Evropi, zabranjuje klubovima u vlasništvu istog entiteta da se takmiče jedni protiv drugih.

Međutim, ona je napravila izuzetak kada je reč o klubovima u vlasništvu Red Bula (Lajpcig i Salcburg), koji su igrali međusobno na turniru Lige Evrope 2018. godine.

Ratklif, koga savetuju "Goldman Saks" i "Džej-Pi Morgan", predstavio se kao navijač koji je poslao ponudu, dok al-Tani obećava preuzimanje i brisanje dugova.

Takođe, postoji mogućnost da investitor preuzme manjinski udeo ili obezbedi finansiranje za podršku trenutnom vlasništvu Glejzera.

"Eliot Menadžment", aktivistički hedž fond, izrazio je interesovanje da obezbedi finansiranje potencijalnim kupcima, kao i specijalizovani finansijeri "MSD Partners" i "Ouktri Kapital".

Neophodna investicija

Navijači Junajteda se dugo žale na veliki dug kluba i loše upravljanje investicijama od strane Glejzera.

Ipak, drugi finansijski i lični razlozi verovatno su podstakli odluku da se razmotri prodaja kluba.

"Old Traford" i dalje je najveći stadion u Premijer ligi sa kapacitetom od 77.000 mesta, ali više nije najmoderniji — Mančester siti, Arsenal i Totenhem su proširili kapacitete sopstvenih stadiona i unapredili pomoćne objekte.

Izveštaji navode da potencijalni troškovi renoviranja Old Traforda i Karingtona - klupskog trening kompleksa – čiji su objekti bili predmet glasnih kritika Kristijana Ronalda – iznose čak 1,5 milijardi funti.

Sudeći po njihovim procenama novčanih tokova, analitičari nisu očekivali tako veliki investicioni program. U svom poslednjem izveštaju o rezultatima, klub je obustavio isplatu dividende za ovu fiskalnu godinu (do juna), navodno da bi sačuvao tok novca.

Veliki plus je što Junajted poseduje značajnu količinu zemlje oko stadiona. U najmanju ruku, ovo vlasništvo bi trebalo da ponudi dalji razvojni potencijal svakom kupcu.

Rast prihoda stagnira

Engleska Premijer liga je najunosnija u Evropi - njeni klubovi čine preko polovine najbogatijih u Evropi i njihova potrošnja na transfere igrača lagano premašuju one u rivalskim ligama.

Među svetskim ligama, samo američka NFL liga premašuje procenjenih sedam milijardi dolara godišnjeg prihoda engleskog šampionata.

Tek od sezone 2016/2017, Junajted je prednjačio među svim fudbalskim klubovima u prihodima od prodaje. Ali posle više od decenije brzog širenja, Junajtedove isplate od prava na emitovanje – njegovog najvećeg izvora prihoda – i komercijalnih prihoda od sponzorskih ugovora su skočile.

To je delimično posledica pandemije kovida koja je svim fudbalskim timovima oduzela prihod od ulaznica i deo prihoda od emitovanja delova dve uzastopne sezone.

Ali nestabilna forma tima na terenu nije pomogla. Junajted nije uspeo da se kvalifikuje za Ligu šampiona 2016. godine i 2019. godine.

Sa 688 miliona evra, godišnji prihod Junajteda je i dalje iznad proseka od 462 miliona evra koji su prijavili evropski elitni klubovi u sezoni koja se završava 2022, prema podacima "Dilojta".

Takođe je prilično otporan finansijski; čak i u relativno lošoj sezoni, kada je klub završio na šestom mestu u ligi, prihodi su premašili sve ostale evropske klubove osim Sitija, Real Madrida i Liverpula.

Ulazak u Superligu, panevropsko takmičenje koje su 2021. godine predložili neki od najboljih evropskih klubova, uključujući Junajted, moglo bi doneti dodatni prihod od komercijalnih i emitovanih programa.

Ali, fudbalski navijači i mnogi političari širom Evrope nisu dobro reagovali na predloge i brzo se odustalo od te ideje.

U međuvremenu, operativni troškovi i plate igrača, nastavljaju da rastu.

Iako klub ima jedan od nižih odnosa plata i prihoda u Premijer ligi od 66 odsto, "crveni đavoli" poslednje tri godine beleže gubitak pre plaćanja poreza.

To je najgori niz od kako su Glejzeri preuzeli kontrolu 2005. godine.

Ovakav loš finansijski učinak mogao bi objasniti želju Glejzerovih da prikupe spoljni kapital ili prodaju klub. Neto dug je takođe poslednjih godina ponovo počeo da raste.

Skoro sav dug je denominovan u dolarima, dok je veći deo njegovog prihoda generisana u funtama, koja je pala za 15 odsto u odnosu na dolar od dostizanja vrhunca u junu 2021. godine.

Koja je cena Junajteda?

Vrednovanje ovog poznatog tima i njegovog brenda nikako neće biti jednostavno. Njegove akcije, koje kotiraju u Njujorku, ipak daju naznaku tržišnih očekivanja.

Klub trguje po vrednosti preduzeća - tržišna kapitalizacija kapitala plus neto dug - od 4,5 milijardi dolara.

To je znatno ispod najviših procena prodajne cene.

Postoji nekoliko načina da se dođe do procene vrednosti.

Uvećanje zarade, koristeći ili dobit nakon oporezivanja ili zaradu pre kamate, poreza, deprecijacije i amortizacije, može pružiti sliku o tome koliko godina profita je pretpostavljeno u kupovnoj ceni.

Prema podacima "S&P Kapital", Junajted sada trguje sa oko 28 puta više od procenjenog profita pre kamata, poreza na dobit i amortizacije, za godinu do juna 2023. godine.

To je blizu vrha njegovog desetogodišnjeg raspona i dok ograničeno finansijsko otkrivanje otežava poređenje sa drugim vrhunskim klubovima, znatno je iznad rejtinga italijanskog Juventusa (sedam puta) ili nemačke Borusije Dortmund (četiri puta).

Drugi pristup je analiza diskontovanih novčanih tokova.

Ovo koristi prognoze novčanih tokova tokom dužeg vremenskog perioda i primenjuje diskontni faktor i druge pretpostavke da bi se stvorila vrednost kapitala u današnjem novcu.

Ovi modeli su veoma osetljivi na čak i male promene u pretpostavkama, ali čak i tako, koristeći neka razumna očekivanja rasta, "Leksova" procena bila je veoma niska na oko 1,6 milijardi dolara.

Ta tehnika se takođe može koristiti za vraćanje na trenutnu tržišnu procenu Junajteda i izračunavanje nivoa prihoda i rasta profita koji bi bio potreban da bi se to podržalo.

Koristeći gotovinski tok nakon oporezivanja, gotovo je nemoguće doći do procene koja se približava trenutnoj tržišnoj vrednosti Junajteda.

Čak i korišćenjem brojeva pre oporezivanja, da bi se zadovoljila trenutna procena vrednosti, zahtevao bi rast prihoda od 17 procenata na godišnjem nivou tokom jedne decenije, dok bi troškovi, uključujući plate igrača, morali da ostanu isti.

Slobodni novčani tok bi morao da raste za 38 odsto godišnje, što je ogroman tempo za zrelo poslovanje čiji prihodi bar delimično zavise od hirova sportskog uspeha.

Poređenje prihoda Junajteda sa prihodima rivala je najlakše i najpopularnije merilo. Precizni podaci dostupni su za najveće klubove i obično nisu tako promenljivi kao zarada.

Američka kompanija za privatni kapital "Red Bird" je prošle godine platila "Eliot Menadžmentu" oko 4,5 puta više prihoda za italijanski Milan. Ali čak i korišćenje ovih višestrukih vrednosti za procenjene prihode Junajteda za sezonu koja se završava 2026. godine donosi samo procenu na 4,3 milijarde dolara – što je još 200 miliona dolara manje od trenutne vrednosti preduzeća.

Cena akcija Junajteda, porasla za tri četvrtine od kada su Glejzeri objavili da razmišljaju o prodaji, daje tržišnu vrednost koja je više od šest puta veća od godišnjeg prihoda.

Optimisti veruju da ovo potcenjuje vrednost globalne baze navijača kluba.

Junajted kaže da ima 1,1 milijardu navijača, a Džo Ravič, suosnivač "Rejna", kaže da je otprilike polovina od toga u Aziji.

"Zanimljivo mi je pitanje kako unovčiti tu međunarodnu bazu navijača" dodao je on.

Prema podacima stručnjaka za sportske podatke "Futbal Benčmark", samo na društvenim mrežama klub ima oko 213 miliona pratilaca.

Ipak, sadašnji vlasnici pokušavaju da izvuku više novca od navijača. Planirano povećanje cene sezonskih karata, najavljeno ove nedelje, prvo je u 11 godina.

Den Plamli, predavač sportskih finansija na Univerzitetu Šefild Halam, smatra da vrednost tog brenda ne može biti manja od četiri milijarde dolara na osnovu veličine baze obožavatelja i potencijala za nove digitalne tokove prihoda.

Početkom februara, Premijer liga je optužila Siti i njegove vlasnike Abu Dabija za kršenje desetina finansijskih pravila. Ako optužbe potvrdi nezavisna komisija, moguće su neograničene kazne i sankcije kao što su oduzimanje bodova ili čak prinudno ispadanje.

Vlada Velike Britanije takođe se priprema da izda belu knjigu o regulisanju fudbala koja se obavezuje da će ukloniti beskrupulozne vlasnike, poboljšati finansijsku održivost i dati navijačima više glasa.

To dve stvari bi mogler biti povezane - potez Premijer lige protiv Sitija može biti zakasneli pokušaj da se pokaže da liga može da se reguliše bez mešanja države.

Ali i jedni i drugi sugerišu da će u budućnosti biti više kontrole finansija fudbalskih klubova.

Malo je verovatno da će to dugoročno smanjiti interesovanje za kupovinu Junajteda. Taj klub još uvek može da postigne visoku cenu od direktnog kupca koji veruje da su tržišta uveliko potcenila potencijal sportskih timova da izvuku još više novca iz džepova svojih odanih navijača.

Ali primenom konvencionalnih tehnika procene propušta se jedan vitalni, ali nematerijalni faktor: prilike za posedovanje zaista globalnih sportskih franšiza su potpuno retke.

Konačna cena tog legendarnog kluba mogla bi da bude rezultat nadmetanja između ultra-bogatih rivala koji žele da ne propuste takvu priliku koja se pruža jednom u životu.

image