Sport

Odustali od Ukrajine - Španija i Portugalija žele Mundijal 2030, ali sa Marokom

Fudbalski savezi dve pirinejske zemlje shvatili su da ideja o organizaciji Svetskog prvenstva zajedno sa Ukrajinom nije bila ništa više do populistički stav
Odustali od Ukrajine - Španija i Portugalija žele Mundijal 2030, ali sa MarokomGetty © Clive Brunskill / Staff

FIFA je u utorak potvrdila da će na Svetskom prvenstvu 2026. godine biti igrane čak 104 utakmice, pošto će se 48 selekcija takmičiti u 12 grupa sa po četiri tima. A važne vesti za budućnost Mundijala stigle su i iz Afrike.

Kandidaturu za domaćinstvo Svetskog prvenstva 2030. godine Španija i Portugalija podneće zajedno sa Marokom, a ne Ukrajinom, potvrđeno je iz tima koji podnosi kandidaturu.

Odavno su Španija i Portugalija istakli nameru da zajedno podnesu kandidaturu za organizaciju Mundijala kojim će biti obeleženo 100 godina od prvog turnira pod okriljem FIFA. No, bilo je nagađanja oko toga ko bi uz njih mogao da bude treći domaćin.

Pre nekoliko meseci, Španci i Portugalci su naveli da razmatraju da u kandidaturu uključe i Ukrajinu, smatrajući da bi tako mogli da zarade dodatne glasove, uključujući zemlju koja se trenutno nalazi u ratu. Ipak, i njima je brzo postalo jasno da takav populistički potez nije realan.

Na kraju je odluka ipak pala na Maroko, afričku zemlju tik južno od dve pirinejske zemlje. Time bi evropske selekcije uz Maroko mogle da računaju i na bodove fudbalskih saveza iz UEFA, ali i afričke konfederacije. No, imaće velike rivale u borbi za dobijanje organizacije turnira.

Južnoameričku kandidaturu predvode Urugvaj, Argentina, Paragvaj i Čile, dok bi tro-kontinentalnu kandidaturu trebalo da podnesu Egipat, Grčka i Saudijska Arabija. Domaćini 24. Svetskog prvenstva biće izabrani na FIFA kongresu u trećem kvartalu 2024. godine.

image