Sport

Došao je i taj dan – Nadal posle 18 godina van Top 10!

Prvi put posle skoro dve decenije konstantnog boravka među teniskom elitom, Rafael Nadal više nije među 10 najboljih tenisera na svetu
Došao je i taj dan – Nadal posle 18 godina van Top 10!© Tanjug/AP Photo/Dita Alangkara

Pobeda Španca Karlosa Alkaraza na mastersu u Indijan Velsu i povratak na prvo mesto ATP rang-liste, sa kojeg je svrgnuo Novaka Đokovića, nije jedina velika promena u vrhu "belog sporta".

Neobično zvuči, ali može se smatrati i da ta promena nije najveća ovog ponedeljka...

Rafael Nadal ispao je iz Top 10 muškog tenisa posle 934 uzastopne sedmice i sada je 13. igrač sveta. To je "biku sa Majorke" najslabiji plasman od sredine aprila 2005. godine.

On je 25. aprila 2005. ušao među desetoricu najboljih, pre tačno 6.538 dana, i sve do sada nije ispadao.

U tom trenutku Rodžer Federer je imao četiri grend slem titule, Novak Đoković je bio 153. na listi, a spomenuti Karlos Alkaraz imao je imao dve godine.

"Radije bih bio u top 10, to je očigledno, ali moramo da prihvatimo stvari onakve kakve su. Kakve sam povrede imao u prethodnih osamnaest meseci, čudo je što još nisam van Top 10", rekao je Nadal nedavno.

Da sve stavimo u pravi kontekst i shvatimo veličinu Rafinog podviga, dana kada je ušao u teniski krem Jutjub je bio star tek dva meseca, Leo Mesi nije dao nijedan gol za Barselonu, Barak Obama još nije bio ni blizu kandidature za predsednika SAD, bili smo aktuelni svetski šampioni u košarci i čekali evropsko zlato tog leta u Beogradu, još nisu izašla poslednja dva nastavka serijala o Hariju Poteru…

"Neverovatna konstantnost, poznat je po tome kroz celu karijeru", prokomentarisao je Novak Đoković jednom prilikom.

"Kapa dole, biti u Top 10 skoro dvadeset godina, to je nečuveno, da budem iskren… Kvalitet, igra na svim podlogama, a uz to je nekada zbog povreda bivao van terena i skoro šest meseci, ali je uspevao da ostane u vrhu."

Međutim, svakom nizu dođe kraj, pa je tako i sada slučaj, uprkos činjenici da je 2023. započeo na drugoj poziciji.

Nije uspeo da odbrani trofej na Australijan openu, završio je učešće već u drugoj rundi zbog povrede preponskih mišića, zbog čega je i dalje na poštedi. Propustio je turnire u Akapulku (izgubio 500 bodova) i Indijan Velsu (izgubio 600 bodova), a njegov povratak očekuje se tek početkom sezone na šljaci.

Planira da se vrati na mastersu u Monte Karlu, koji je na programu od 9. do 16. aprila.

Nadal je rekord u broju sedmica u Top 10 oborio 2020, kada je prestigao Džimija Konorsa (789) – a niz "bika sa Majorke" se zaustavio na 912.

Ostaće nedostižan onaj apsolutni koji drži Martina Navratilova, koja je 1.000 nedelja bila među najboljih deset na VTA rang-listi.

image