Sport

Nova era u Francuskoj - Mbape postao kapiten, nacija podeljena zbog toga

Fenomenalni napadač Pari Sen Žermena je postao najmlađi kapiten u istoriji "petlova"
Nova era u Francuskoj - Mbape postao kapiten, nacija podeljena zbog togaGetty © Aurelien Meunier / Stringer

Fudbalska reprezentacija Francuske započinje novi ciklus nakon što su u decembru bili poraženi u finalu Svetskog prvenstva u Kataru.

Dotadašnji prvaci, a sada vicešampioni sveta, u kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024. godine ulaze sa jednom važnom promenom - novi kapiten postao je Kilijan Mbape.

Tu odluku doneo je selektor Didije Dešan uoči novog ciklusa kvalifikacije. Mbape je kapitensku traku zaslužio nakon što se dosadašnji lider selekcije Ugo Ljoris povukao iz nacionalnog tima nakon Mundijala.

Dešan je 24-godišnjeg Mbapea izabrao ispred iskusnijeg i starijeg Antoana Grizmana, što je pokrenulo debate u francuskoj javnosti. No, Mbape je ovim činom postao najmlađi kapiten u istoriji Francuske, a zanimljivo je da je Ljoris pre njega tu čast imao čak 14 godina - od 2008. do 2022.

Ipak, ne može se reći da Mbape nije pokazao liderske sposobnosti, predvodeći Francusku do finala Mundijala, u kom je postao prvi čovek sa tri postignuta gola u jednoj finalnoj utakmici Svetskog prvenstva. Na 66 utakmica je postiao 36 golova za "petlove".

Francuska u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. nalazi se u grupi sa Holandijom, Republikom Irskom, Grčkom i Gibraltarom.

image