Sport

Ukrajinska vlada zabranila sportistima takmičenja na kojima učestvuju Rusi i Belorusi

Vlada Ukrajine zabranila je ukrajinskim sportistima da učestvuju na takmičenjima na kojima su prisutni predstavnici Rusije i Belorusije
Ukrajinska vlada zabranila sportistima takmičenja na kojima učestvuju Rusi i BelorusiGetty © Maja Hitij

Odluka se odnosi na sva takmičenja, uključujući Olimpijske igre 2024. u Parizu, prenosi "Interfaks Ukrajina".

Ministar Oleg Nemčinov rekao je da je ukrajinska vlada donela takvu odluku na predlog ministra omladine i sporta, predsednika Nacionalnog olimpijskog komiteta Vadima Gucajta.

Ova odluka je odgovor na nova pravila Međunarodnog olimpijskog komiteta, koja dozvoljavaju sportistima iz Ruske Federacije i Belorusije da učestvuju na takmičenjima u pojedinačnoj konkurenciji i pod neutralnom zastavom.

I Ruski olimpijski komitet je osudio ovakvu odluku i nazvao je neprihvatljivom, ali je onda usledila nesvakidašnja i neshvatljiv potez Kijeva.

"Na sednici vlade, donet je protokolarna odluka doneta je na predlog kolege Gucajta, da ne učestvujemo u kvalifikacionim takmičenjima na kojima su Rusi", rekao je Nemčinov.

"Shodno tome, učešće van ovih kriterijuma može biti osnov za lišavanje nacionalnog statusa federacijama."

MOK još nije doneo zvaničnu odluku o učešću ruskih i beloruskih sportista u Parizu, ali se očekuje da oni budu na takmičenju kao neutralni.

Iz Ukrajine su takođe zapretili bojkotom Igara u tom slučaju, dok je prvi čovek tamošnjeg olimpijskog komiteta osudio takvu nameru.

"Želim da kažem kolegama sportistima da smo zabrinuti zbog mera Međunarodnog olimpijskog komiteta i prihvatanja Rusa i Belorusa na takmičenjima", dodao je Nemčinov.

Onda je otišao korak dalje...

"Zbog toga, Ukrajinci neće moći da učestvuju i njihove karijere biće uništene", naveo je ukrajinski ministar sporta i obratio se direktno sportistima:

"Ali vaši životi i životi vaše dece će biti sačuvani."

image