Sport

Ukrajina nije dobila milijarde od prodaje Čelsija - britanska vlada "zamrznula" sredstva

Iako iz nove fondacije naglašavaju da su spremni za preraspodelu ogromnh sredstava, vlasti Ujedinjenog Kraljevstva odugovlače sa prepuštanjem 2,34 milijarde funti od prodaje kluba čiji je vlasnik bio ruski milijarder Roman Abramovič
Ukrajina nije dobila milijarde od prodaje Čelsija - britanska vlada "zamrznula" sredstvaGetty © Clive Mason / Staff

Fondacija koja se osniva za pomoć Ukrajini sa 2,34 milijarde funti (2,9 milijardi dolara) prihoda od prodaje fudbalskog kluba Čelsi od strane Romana Abramoviča je skoro spremna da krene sa radom, ali odobrenje britanske vlade traje duže nego što se očekivalo.

"Spremni smo da krenemo i samo čekamo odobrenje. Postoje složenosti i kašnjenja zasnovana na političkom odobrenju kako između Ujedinjenog Kraljevstva i EU, tako i unutar UK", rekao je Majk Penrouz, bivši izvršni direktor UNICEF u Velikoj Britaniji, koji je vršilac dužnosti generalnog direktora nove fondacije, prenosi "Blumberg".

Penrouz je rekao da je njegov tim završio svu papirologiju potrebnu za osnivanje fondacije, uključujući predlaganje generalnog sekretara Norveškog saveta za izbeglice Jana Egelanda za predsedavajućeg i međunarodnu užu listu kandidata za sedmočlani odbor. Odbio je da otkrije imena, rekavši da su sve ljudi koji su dugo bili u dobrotvornom sektoru. Penrouz je rekao da je sastavio uži izbor investicionih menadžera koji će nadgledati novac.

"Nećemo donositi nikakve odluke dok ne budemo znali da novac stiže. Ne želimo da završimo sa dobrotvornom organizacijom, ali bez novca", rekao je Penrouz.

Prošle godine, vlada Velike Britanije je oslobodila oko 200.000 funti za finansiranje pravnih i administrativnih troškova osnivanja dobrotvorne organizacije i angažovanje stručnjaka da razviju plan za raspoređivanje sredstava. Fondacija planira da se fokusira na humanitarne projekte koji podržavaju medicinske, obrazovne i programe skloništa za Ukrajince, rekao je Penrouz.

Abramovič, ruski biznismen vredan više od 7,5 milijardi dolara prema Blumbergovom indeksu milijardera, prodao je fudbalski klub sa sedištem u Londonu konzorcijumu koji predvodi američki investitor Tod Boli u maju 2022. godine, nakon što su ga Britanija i Evropska unija sankcionisale zbog navodnih veza sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Abramovič je bio na čelu Čelsije praktično dve decenije, pošto je londonski klub kupio 2003. godine. Tokom njegovog gazdovanja, "plavci" su dva puta postali prvaci Evrope, osvojivši Ligu šampiona 2012. i 2021. godine.

Skoro godinu dana nakon prodaje, sredstva su ostala zamrznuta na bankovnom računu u Velikoj Britaniji i nijedno od njih nije stiglo u Ukrajinu, a ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije je odbilo da da komentar na ovu temu.

image