Sport

Gimnastičarka Polstjanaja: Postavljen mi je uslov - da se odreknem ruskog državljanstva

Gimnastičarka Elizaveta Polstjanaja, koja je ranije igrala za reprezentaciju Letonije, rekla je da je udaljena iz baltičke reprezentacije zbog odluke da zadrži rusko državljanstvo
Gimnastičarka Polstjanaja: Postavljen mi je uslov - da se odreknem ruskog državljanstvaGetty © Toru Hanai / Stringer

"Napravila sam pravi izbor jer sam sada kod kuće, sa svojom porodicom, u svojoj zemlji. Moj glavni cilj je bio da dođem na Igre u Pariz. A u Letoniji sam dobila uslov: ako se ne odreknem ruskog državljanstva, onda gubim pravo da se kvalifikujem za Olimpijske igre. A bez toga, moja karijera je izgubila smisao ", rekla je Polstjanaja.

Atletičarka je u avgustu objavila da je odlučila da ne nastavi karijeru u Letoniji nakon što joj je zabranjeno učešće na Svetskom prvenstvu 2022. godine, uprkos činjenici da je državljanin baltičke države od 2018. godine. Od nje je traženo da se odrekne ruskog državljanstva, ali ona nije pristala.

19-godišnja Polstjanaja je rodom iz Letonije, ali je za reprezentaciju baltičke zemlje igrala samo od 2018. godine. Prošlog proleća joj je zabranjeno da trenira u Rusiji.

Ranije je pobednica Evropskog prvenstva u plivanju Ana Jegorova rekla da ne želi da menja sportsko državljanstvo, iako je već dobijala takve ponude.

image