Sport

Bah: Ruski sportisti da nastupaju kao neutralni; Ruski olimpijski komitet: Neprihvatljivo

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah izjavio je da sportisti iz Rusije treba da se takmiče na internacionalnim dešavanjima samo kao neutralni. Ubrzo je stigao odgovor Olimpijskog komiteta Rusije, koji je naveo da su ti uslovi neprihvatljivi

Izvršni odbrom MOK-a održao je sastanak, na kojem nije bilo donošenja zvaničnih odluka, ali se govorilo o planovima za budućnost.

"Danas se nije razgovaralo o tome da se Rusima dozvoli učešće na Olimpijskim igrama u Parizu“, rekao je šef MOK-a Tomas Bah na konferenciji za novinare.

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta dodao je i da će komitet naknadno odlučivati o učestvovanju ruskih i beloruskih sportista na olimpijskim takmičenjima, čak iako sportisti prođu selekciju u okviru svojih olimpijskih federacija.

Bah je, takođe, preporučio međunarodnim federacijama da ne dozvole učešće ruskim i beloruskim sportistima koji su na bilo kakav način povezani sa oružanim snagama ili bezbednosnim agencijama tih zemalja ili ako su podržali Specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

Ubrzo je stigao odgovor Olimpijskog komiteta Rusije, povodom izjava Tomasa Baha. 

"Sada kada je Međunarodni olimpijski komitet govorio o poništenju svojih odluka, tumačimo da su priznali svoju grešku. Ipak, parametri i kriterijumi najavljeni za povratak Rusa na međunarodna takmičenja apsolutno su neprihvatljivi", navodi se u saopštenju.

"Neutralni status je očigledna diskriminacija na osnovu nacionalnosti, kršenje osnovnih ljudskih i građanskih prava, na šta su proteklih meseci u više navrata ukazivali međunarodni humanitarni stručnjaci, uključujući i eksperte UN za ljudska prava. Značajno je da se njihov stav gotovo potpuno ignoriše."

"Takođe se kategorički ne slažemo sa primenom bilo kakvih dodatnih procedura doping testiranja na ruske sportiste. Ograničenja nametnuta odlukom Suda za sportsku arbitražu u slučaju VADA istekla su u decembru prošle godine. Trenutno se rukovodimo principima Svetskog antidoping kodeksa i smatramo da su predloženi uslovi nerazumni, pravno neodrživi i preterani", dodaje se u saopštenju.

"Što se tiče zabrane učešća Rusa u ekipnim takmičenjima, ovde se, po našem mišljenju, ne radi samo o diskriminaciji sportista na osnovu pasoša, već i po disciplinama koje predstavljaju. Oduzimanje mogućnosti najmanje 30 odsto predstavnika našeg olimpijskog tima da se bez ikakvog pravnog osnova takmiče u kvalifikacionim i kvalifikacionim takmičenjima. Ovaj pristup je u suprotnosti sa Olimpijskom poveljom, Poveljom UN, humanitarnim, građanskim i svim opšteprihvaćenim normama."

Iz Olimpijskog komiteta Rusije dodaju da sport nikako ne sme da popusti pod pritiskom politike.

"U tom kontekstu, kada nam se suštinski nudi da pristanemo da stavimo tačku na san hiljada sportista da se takmiče za olimpijske medalje, predložena ograničenja za plasiranje ovog ili onog sadržaja na društvenim mrežama ruskih olimpijaca izgledaju kao skretanje. pod političkim pritiskom spolja."

"Dakle, trenutni parametri pristupa ni na koji način neće doprineti povratku ruskih i beloruskih sportista za učešće na međunarodnim takmičenjima. Odluke Izvršnog odbora MOK-a nisu ništa drugo do farsa, koja nema za cilj normalizaciju situacije, u kojoj se grubo krše osnovni principi Olimpijske povelje i Povelje UN."

"Olimpijski komitet Rusije nastaviće kontakte sa kolegama iz Lozane u cilju dobijanja objektivnih informacija o destruktivnosti diskriminatornih mera koje uništavaju humanitarnu i ujedinjujuću misiju sporta. Uzimajući u obzir činjenicu da je u ovom trenutku Izvršni odbor MOK-a odložio odluku o učešću naših sportista na Olimpijskim igrama, pratićemo postupanje međunarodnih sportskih federacija u vezi sa prijemom Rusa za učešće na takmičenjima", zaključuje se u saopštenju.

image