Sport

Zbog podrške Putinu olimpijskim šampionima zabranjeno učešće na Svetskom prvenstvu

Dvojica velikih šampiona neće moći da učestvuju na najvećem takmičenju ove sezone zbog bliskih veza sa predsednikom Rusije
Zbog podrške Putinu olimpijskim šampionima zabranjeno učešće na Svetskom prvenstvuGetty © Maja Hitij

Tekvondistima Maksim Hramcov i Vladislav Larin zabranjeno je učešće na Svetskom prvenstvu koje će biti odrđžano od 29. maja do 6. juna u Bakuu.

Njima dvojici nije omogućen status neutralnog sportiste, koji su dobili ostali ruski takmičari (njih 23), a sve zbog činjenice da podržavaju predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina.

Svetka tekvondo asocijacija objavila je da je dozvolila određenom broju sportista da učestvuje na Svetskom prvenstvu u Azerbejdžanu, kao i da njih troje nije dobilo dozvolu. Među njima su olimpijski šampioni, čiji je zahtev odbijen zbog izričite podrške Vladimiru Putinu i specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

Hramcov je osvojio olimpijsko zlato u kategoriji do 80 kg, dok je Larin to učinio u kategoriji iznad 80 kg.

Tekvondo federacija jedna je od retkih koja koja je ukinula zabranu Rusima i Belorusima, ali uz mogućnosti veta za one koji podržavaju vojnu intervenciju ili su deo ruske vojske.

Hramcov je uvek iskazivao podršku Putinu, kojem je i rođendan čestitao.

"U ime svih sportista grada Nižnjevartovska i svoje lično, želim da vam čestitam rođendan. Veoma cenimo vašu podršku sportu. Obećavamo da ćemo dostojno predstavljati našu zemlju na međunarodnoj sceni. Volimo vas, cenimo i podržavamo", napisao je uz video na kojem se vidi slovo Z, simbol ruske vojske.

Larin se pojavio u video-snimku tražeći od Rusa da daju donacije ruskoj vojsci.

"Prijatelji, ujedinimo se i podržimo mobilisane momke koji trenutno brane našu državu", apelovao je tada Larin.

image