Sport

Poljak Marčinjak se izvinio za prisustvo na ultradesničarskom skupu, sudiće finale Lige šampiona

Poljski sudija Simon Marčinjak, koji je delegiran da sudi finale Lige šampiona, uputio je izvinjenje zbog prisustva i govora na ultradesničarskom skupu u Poljskoj. UEFA je nakon istrage, ipak dozvolila Marčinjaku da deli pravdu u meču Mančester sitija i Intera u Istanbulu
Poljak Marčinjak se izvinio za prisustvo na ultradesničarskom skupu, sudiće finale Lige šampionaGetty © Michael Regan

Marčinjak je izjavio da nije bio svestan prirode događaja na kojem je prisustvovao.

Poljski arbitar je pored prisustva, bio i govornik na događaju koji je organizovao Slavomir Mencen.

Mencen je lider ultradesničarske partije, čiji je politički slogan: "Zajedno protiv Jevreja, gej organizacija, abortusa, Evropske unije i oporezivanja".

"Nakon razmišljanja i daljeg istraživanja, postalo je očigledno da sam bio u velikoj zabludi i potpuno nesvestan prave prirode i pripadnosti događaja. Nisam znao da je to povezano poljskim ultradesničarskim pokretom. Da sam bio svestan ove činjenice, kategorički bih odbio poziv", naveo je Marčinjak.

"Važno je shvatiti da su vrednosti koje promoviše ovaj pokret u potpunosti suprotne mojim ličnim uverenjima i principima koje težim da se pridržavam u svom životu. Duboko se kajem zbog bilo kakve percepcije da je moje učešće moglo biti u suprotnosti sa njima", dodao je arbitar.

UEFA je pokrenula istragu protiv sudije Simona Marčinjaka, ali je potom saopštila da će on suditi finale Lige šampiona.

"Nakon sprovođenja temeljne istrage, primili smo izjavu gospodina Marčinjaka, koji je izrazio duboko izvinjenje i dao objašnjenje povodom njegove umešanosti u navedenom događaju", navodi se u saopštenju UEFA.

Marčinjak će tako deliti pravdu 10. juna na stadionu "Ataturk" u Istanbulu, u duelu Mančester sitija i Intera.

image