Sport

Sijarto: Histerija sankcija će saterati EU u ćošak

Debata o 11. paketu sankcija je u toku, ali mislim da je svima jasno da su sankcije propale, napomenuo je šef mađarske diplomatije
Sijarto: Histerija sankcija će saterati EU u ćošakwww.globallookpress.com © Tomas Tkacik/Keystone Press Agency

"Histerija sankcija" koja obuzima Evropsku uniju podriva njenu konkurentnost u odnosu na SAD, koje posledice antiruskih sankcija osećaju mnogo manje nego EU, istakao je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto na međunarodnom Budimpeštanskom mirovnom forumu.

Mađarski ministar spoljnih poslova je napomenuo da bi "EU mogla da sebe dovede u ćošak histerijom sankcija", koje su već ozbiljno narušile njenu ekonomiju i predstavljaju pretnju po energetsku bezbednost bloka, prenosi ruska agencija TASS.

Sijarto je podsetio da sankcije EU protiv Rusije nisu postigle svoj cilj i nisu dovele do okončanja sukoba u Ukrajini, već su samo izazvale ozbiljne probleme u evropskoj i globalnoj ekonomiji.

"Debata o 11. paketu sankcija je u toku, ali mislim da je svima jasno da su sankcije propale", rekao je ministar na tribini koju je organizovao Kolegijum Matijas Korvin, privatna istraživačka i obrazovna institucija koju podržava mađarska vlada.

Sijarto smatra da su Evropljani, podržavajući pokušaje da se ukrajinski sukob reši vojnim putem, ali i podržavši uvođenje sankcija Rusiji, "dozvolili SAD da ih nateraju da donesu krajnje nerazumnu odluku."

"Pored toga što se u Evropi vodi rat i ljudi ginu, ekonomske posledice ovog rata su najizraženije ovde, u Evropskoj uniji, a ne u inostranstvu", napomenuo je ministar spoljnih poslova.

On je ocenio da se opasnost od eskalacije sukoba povećala, a "ekonomska konkurentnost EU u odnosu na SAD je smanjena".

Sijarto je ponovio da mađarska vlada predlaže da se rešavanje ukrajinskog sukoba traži na drugačiji način, pozivajući sukobljene strane da odmah prekinu vatru i započnu mirovne pregovore.

image